Meteo i Serveis
Imatge del satèl·lit Sentinel 2
Foto: Imatge del satèl·lit Sentinel 2 | European Space Agency (EUA)
Natura

Imatge sorprenent: un satèl·lit capta com l'enorme cabal de l'Ebre desemboca al Delta

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge del satèl·lit Sentinel 2
Foto: Imatge del satèl·lit Sentinel 2 | European Space Agency (EUA)

L'Ebre ha augmentat de cabal de manera sobtada i excepcional per les pluges dels últims dies. Els ruixats han estat molt abundants a la capçalera del riu, especialment a Navarra. 

Per què és important? La crescuda també s'ha acabat notant al tram baix de l’Ebre. Tota aquesta aigua ha arribat, finalment, al Delta i al mar, on s'ha produït un fenomen curiós que ha fascinat als amants de la meteorologia i la natura. 

Què en sabem? Els sediments que el riu ha arrossegat són justament els que "alimenten" el Delta.

  • S'han barrejat amb l'aigua creant una imatge de gran bellesa. 
  • Aquest fenomen l'ha pogut captar amb molta definició el satèl·lit Sentinel 2 de Copernicus, el programa d'observació de la Terra de la Unió Europea.

Reaccions. Usuaris de les xarxes socials han publicat la imatge realitzada pel satèl·lit, sorpresos per la singularitat d'un esdeveniment que, malauradament, no es veu cada dia i, menys encara els últims anys pel llarg període de sequera que estem patint.

  • "El satèl·lit Sentinel 2 prenia avui aquesta magnífica imatge del delta de l'Ebre on podem apreciar perfectament l'aigua carregada de sediments arribant al mar i diluint-se en aquest, tenyint de colors clars les aigües del Mediterrani", afirma una de les persones que ha compartit la foto. 

La fotografia. 

D'on venim? Les crescudes més importants del cabal es van produir a Castejón (sud de Navarra), Logronyo o Tudela. 

  • L'aigua va acabar arribant al pantà de Mequinensa, a la Franja. 
  • A partir d’aquí, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va alliberar l'aigua de manera controlada en el marc de l'estratègia per a la gestió integral de sediments. 

Context. Copernicus Sentinel-2 consta de dos satèl·lits en òrbita polar que es col·loquen a la mateixa òrbita sincrònica del sol, amb una diferència de fase de 180°.

  • La missió té com a objectiu controlar els canvis en les condicions de la superfície terrestre.
Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Meteorologia Pluja