Món Global
Foto: | Europa Press
Votació

Comencen les eleccions de mig mandat decisives als EUA

Foto: | Europa Press

Les eleccions de mig mandat als Estats Units seran el pròxim 8 de novembre arreu del país, si bé, alguns estats ja han començat la votació de forma anticipada que durarà diversos dies. Aquestes eleccions que són legislatives i locals, permeten als ciutadans valorar la gestió de la primera meitat del mandat del president que van elegir ara fa dos anys i decidir si mereix continuar dos anys més o no.

Per què és important? Joe Biden va guanyar les eleccions presidencials amb un marge de diferència força estret respecte de Donald Trump.

  • La majoria parlamentària dels demòcrates és només per una diferència de 10 escons sobre els republicans.
  • Al Senat hi ha un empat que trenca el poder del vot de la vicepresidenta del país, Kamala Harris.
  •  Si els demòcrates perden alguna de les majories, Joe Biden tindrà importants entrebancs per dur a terme la seva agenda política.

Context: Experts asseguren que Biden no és un president popular, però la seva polèmica queda en segon pla rere el protagonisme de les picabaralles de Trump amb la justícia.

  • Es preveuen unes eleccions que, indirectament, tornin a ser un encarament Biden - Trump.
  • Entre els temes centrals d'aquesta votació hi ha la inflació, l'avortament i la retirada de tropes de l'Afganistan, entre d'altres.

Què diuen? Els republicans centren la seva campanya a culpar Biden de la inflació, que han anomenat "Bidenflació", mentre els demòcrates aposten per un discurs en defensa i protecció de la democràcia a les urnes.

Donald Trump: Des que va perdre les eleccions l'any 2020, el republicà ha mantingut un paper actiu en la política i no descarta presentar-se a les pròximes eleccions presidencials de l'any 2024.