Món Global
Foto: | Kike Rincón / Europa Press
Igualtat

L'ONU demana prohibir la discriminació contra la pobresa

Foto: | Kike Rincón / Europa Press

La discriminació contra la pobresa s'anomena aporofòbia i l'ONU ha instat a prohibir-la, juntament amb altres formes de discriminació com el racisme i el sexisme. És una petició del Relator Especial sobre extrema pobresa i drets humans de l'ONU, Oliver De Schutter, que ha publicat un informe en què analitza com funciona la discriminació contra les persones en situació de pobresa.

Per què és important? La inflació i la crisi energètica, han provocat un augment del cost de vida i, en conseqüència, un increment de la població en situació de pobresa i risc de pobresa.

  • L'informe assegura que l'aporofòbia s'ha instal·lat a les institucions, perquè les persones directives tenen una condició benestant que esbiaixa el sistema contra les persones en situació de pobresa.

Com? El Relator ha demanat als estats que revisin les seves lleis i que es plantegin accions positives, és a dir, en favor de les persones pobres, per garantir l'erradicació de l'aporofòbia.

Exemples: L'informe recull exemples com ara casos de menors sense accés a centres educatius pel baix nivell econòmic de la família.

  • Jutges que dicten sentències més dures pel biaix estereotipat de la pobresa
  • Serveis socials que les tracten amb desconfiança.

Què ha dit? "Les persones són estereotipades i discriminades pel simple fet de ser pobres. Això és francament malaltís i una taca a la nostra societat", ha manifestat Schutter.

  • "A mesura que l'augment mundial dels preus de l'energia i els aliments dona milions de persones més a la pobresa, cal protegir-les no només dels horrors de la pobresa, sinó també de la humiliació i l'exclusió causades per la xacra de l'aporofòbia".

També ha alertat sobre "la creença, perillosament errònia, que les persones que viuen en la pobresa són culpables de la seva condició i, per tant, socialment inferiors", és una idea que "està fermament arrelada a la societat i no desapareixerà per si sola".

Categoria: Món Global
Etiquetes: Inflació Crisi ONU