Món Global
Nens amb banderes celebren l'alliberament de Kherson a la plaça Maidan Nezalezhnosti.
Foto: Nens amb banderes celebren l'alliberament de Kherson a la plaça Maidan Nezalezhnosti. | Ukrinform / dpa
Invasió d'Ucarïna

Kherson celebra als carrers la fi de l'ocupació russa

Nens amb banderes celebren l'alliberament de Kherson a la plaça Maidan Nezalezhnosti.
Foto: Nens amb banderes celebren l'alliberament de Kherson a la plaça Maidan Nezalezhnosti. | Ukrinform / dpa

Menys de 24 hores després que Rússia anunciés la retirada de les seves tropes de Kherson, els soldats ucraïnesos van fer-se amb els principals edificis oficials de la ciutat. Aquest dissabte es va convocar, a més, una gran concentració a la plaça Maidan Nezalezhnosti per celebrar la victòria.

Per què és important? Situada a la desembocadura del riu Dniéper, Kherson era la ciutat més important controlada per les forces russes des del principi de la guerra. La retirada d'aquest enclavament no només suposa una gran derrota militar, sinó que mina la credibilitat interna de la cúpula russa i del mateix Vladímir Putin. 

D'on venim? El passat setembre va haver-hi un canvi dràstic del curs de la invasió amb l'inici d'una contraofensiva per part l'exèrcit ucraïnès a diversos punts del front oriental.

  • A principis de setembre, les forces ucraïneses, abastides amb armament i tecnologia de les potències occidentals, van llençar un atac 'llampec' al nord-est del país. Segons el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, van recuperar prop de 6.000 km² en poc més de dues setmanes. 
  • Un mes després, el Kremlin va anunciar l'annexió com a territori rus de Donets, Luganks, Zaporiyia i Kherson, les quatre regions que controlava fins aquell moment. Aquest moviment no ha estat acceptat per la major part de la comunitat internacional.

Què ha passat? La que havia de convertir-se en la batalla més gran del que portem de guerra, va acabar fins i tot abans de començar.

  • El general Serguei Surovikin, comandant de l'exèrcit rus a Ucraïna, va anunciar aquest dimecres, la retirada total de les tropes de la ciutat, i demanava l'evacuació de la població civil.
  • En poc més de 24 hores, la bandera ucraïnesa onejava als principals edificis oficials de la ciutat. L'exèrcit va difondre imatges dels soldats entrant al centre urbà i assegurant la seva posició.
  • Aquest dissabte, a més, centenars de persones es van concentrar a la plaça central de Kherson per celebrar la fi de l'ocupació. Molts dels habitants acusen les tropes russes d'utilitzar el terror i la violència contra civils, realitzar espolis i robatoris a les cases de la gent que va fugir.

Tot i això: 

  • Diferents habitants de la ciutat han avisat que alguns soldats s'han vestit de civil i s'han amagat en apartaments abandonats en els darrers dies caòtics de l'ocupació. 
  • Un vídeo difós a Telegram i fotos del satèl·lit, mostren la destrucció del pont Antonovsky, al nord de Kherson, l'únic punt de connexió entre les dues riberes del riu Dniéper en molts quilòmetres. El pont, suposadament dinamitat per Rússia, està situat al costat d'una important central elèctrica.

Què han dit?

  • Zelenski, va explicar que "la gent de Kherson estava esperant" l'arribada de les tropes ucraïneses després de la retirada de l'exèrcit rus de la ciutat. A més, es va declarar feliç per veure que "s'aprecia" la bandera del seu país "malgrat la repressió i l'abús dels ocupants".
  • "Avui és un dia històric", va dir el president Zelenski, en un missatge publicat a l'aplicació de missatgeria Telegram. "Tornem a Kherson. A partir d'ara, els nostres defensors es troben a les aproximacions de la ciutat. Però ja hi ha unitats especials a la ciutat".

A més: Només queden a Kherson de 30.000 a 60.000 persones, segons estimacions aproximades dels activistes ucraïnesos. Abans de la guerra, la ciutat tenia una població de 250.000 habitants.

A partir d'ara: Tot i que el govern d'Ucraïna es mostra satisfet amb la victòria a Kherson, desconfia de les paraules del Kremlin i té por que es produeixin altre tipus d'atacs, com bombardejos a població civil o a infraestructures. 

 

Categoria: Món Global
Etiquetes: Ucraïna Guerra