Món Global
Dina Boluarte
Foto: Dina Boluarte | Europa Press
Perú

Dina Boluarte, nova presidenta del Perú després del cop d'estat fallit

Dina Boluarte
Foto: Dina Boluarte | Europa Press

Dina Boluarte és la nova presidenta del Perú, després del cop d'estat fallit de Pedro Castillo, que ja està detingut per sedició. La que era vicepresidenta ha jurat el càrrec i ja és la primera dona cap d'Estat del país llatí. 

Per què és important? Pedro Castillo està detingut a la prefectura de policia de Lima per haver intentat un cop d'estat. Boluarte és la primera dona que presidirà el país.

Al detall: Boluarte s'havia desmarcat de Castillo i havia definit la seva decisió de cop d'estat.

  • Castillo va dissoldre el Congrés per evitar que prosperés una moció de censura contra ell, però el Parlament va desoir-lo i va tirar pel dret.

D'on venim? Aquest era el tercer procés d'aquest tipus al qual se sotmet el president.

  • El Congrés havia de debatre aquest dimecres una moció de censura presentat contra el president per una "permanent incapacitat moral".
  • Per a desbancar-lo, feia falta el vot a favor d'almenys 87 dels 130 parlamentaris.

Què ha passat? Boluarte ha jurat la presidència "per Déu, la pàtria i la Constitució" i ha assumit el càrrec "d'acord amb la Constitució Política del Perú, des d'aquest moment i fins al juliol del 2023".

Què ha dit? Ha afegit que entre els seus compromisos estarà "defensar" la sobirania nacional i que "complirà i farà complir" la Carta Magna i les lleis del seu país.

  • "Abans que política, soc una ciutadana i una mare peruana, que té ple coneixement de l'alta responsabilitat que la història posa a les meves espatlles", ha dit, abans d'insistir en el fet que "s'ha produït un intent de cop d'estat" promogut per Castillo.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Eleccions