Món Global
Agents de policia s'aturen en una propietat registrada a Frankfurt durant una batuda contra els anomenats
Foto: Agents de policia s'aturen en una propietat registrada a Frankfurt durant una batuda contra els anomenats | Europa Press
Extrema dreta

La policia frustra un cop d'estat a Alemanya planificat per la ultradreta

Agents de policia s'aturen en una propietat registrada a Frankfurt durant una batuda contra els anomenats
Foto: Agents de policia s'aturen en una propietat registrada a Frankfurt durant una batuda contra els anomenats | Europa Press

La policia alemanya ha detingut 25 persones acusades de planificar un cop d'estat mitjançant "mitjans militars". Pretenien actuar contra representants estatals i formar el seu propi govern al país germànic.

Què sabem? Segons la Fiscalia, els sospitosos formen part d'una organització terrorista formada per militants de la ultradreta. Tots són alemanys excepte un dels tres "seguidors" del grup, de nacionalitat russa.

  • Està en marxa una operació per detenir un total de 52 persones.
  • Les detencions s'han produït a diferents regions d'Alemanya: Baden-Württemberg, Bavària, Berlín, Hesse, Baja Saxònia, Saxònia i Turíngia) i a Àustria i Itàlia.
  • Hi ha hagut batudes policials i registres en 130 propietats. 

Qui és qui: Entre els caps de la trama hi ha

  • El príncep Heinrich XIII Reuß, empresari del sector immobiliari de 71 anys i al qual s'apunta com a la persona que havia de liderar el govern resultant del cop d'estat.
  • La jutgessa Birgit Malsack-Winkemann, exdiputada del partit d'extrema dreta Alternativa per Alemanya, qui hauria assumit la cartera de justícia. És coneguda per les seves posicions antivacunes.

Què diu la Fiscalia? "Els arrestats són sospitosos de pertànyer a una organització terrorista domèstica".

  • La banda terrorista s'hauria fundat a finals de novembre de 2021. "Són conscients que només podien assolir el seu objectiu a través de mitjans militars i violents, un fet que inclou cometre assassinats". 
  • El fiscal assegura que els arrestats estan units per un "profund rebuig a les institucions estatals i l'ordre democràtic lliure a Alemanya" i que segueixen un "conglomerat de mites conspiranoics dels moviments Reichsburger (Ciutadans del Reich i QAnon).
  • "L'associació està fermament convençuda que els membres de l'Aliança estan ja a Alemanya i que el seu atac contra l'Estat profund és imminent". Des del Ministeri Públic adverteixen que la "lluita contra les institucions i representants de l'Estat alemany que queden i la salvaguarda del poder seran assumits per aquesta associació i una xarxa de companyies de seguretat alemanyes".
Categoria: Món Global
Etiqueta: Terrorisme