Món Global
L'opositor rus, Ilià Iaixin
Foto: L'opositor rus, Ilià Iaixin | Europa Press
Rússia

Condemnat a presó un opositor rus per denunciar els crims de guerra a Ucraïna

L'opositor rus, Ilià Iaixin
Foto: L'opositor rus, Ilià Iaixin | Europa Press

El tribunal de Moscou ha condemnat a vuit anys i mig de presó l'opositor rus Ilià Iaixin.

Per què és important? Des de l'inici de la guerra, les autoritats russes han arrestat, multat o detingut a milers de persones per protestes pacífiques contra la guerra.

  • Han presentat més de 100 casos penals per càrrecs de difusió d'"informació falsa" sobre l'exèrcit rus en el context de la guerra.

Els motius: L'han enviat a presó per "difondre informacions falses" sobre "les accions de l'Exèrcit rus" a la guerra d'Ucraïna.

Al detall: La Fiscalia va demanar nou anys de presó per a l'opositor, que s'ha negat a declarar-se culpable.

D'on venim? Iashin, de 39 anys, era un dels pocs líders opositors que encara estaven en llibertat.

  • Els fets van passar el 7 d'abril en un directe a Youtube.
  • L'opositor va parlar de les evidències descobertes per periodistes occidentals sobre les atrocitats russes a la localitat de Butxa. 
  • Iashin va posar en dubte la versió oficial de Moscou sobre que les informacions havien estat fabricades com una "provocació" contra Rússia.

Què diuen? L'ONG Huaman Rights Watch ha lamentat la condemna com a part del constant "esforç" de les autoritats russes per "desmantellar l'oposició política pacífica i silenciar qualsevol crítica a la guerra del Kremlin".

  • "Encara que això mai hauria de ser motiu d'una acció legal, el Kremlin continua perseguint implacablement figures prodemocràtiques d'alt perfil i opositors a la guerra de Rússia a Ucraïna", ha dit la subdirectora de l'ONG, Rachel Denber.
Categoria: Món Global