Món Global
L'afició marroquina celebra a seva 'última victòria a París
Foto: L'afició marroquina celebra a seva 'última victòria a París | EFE
MUNDIAL DE QATAR 2022

Greus aldarulls a Europa per la victòria del Marroc

L'afició marroquina celebra a seva 'última victòria a París
Foto: L'afició marroquina celebra a seva 'última victòria a París | EFE

La sorprenent victòria del Marroc contra Portugal ha fet esclatar l'alegria de l'afició marroquina arreu del món, que ha celebrat l'ascens històric a semifinals del Mundial, causant també greus aldarulls. A Milà, un ferit greu per una ganivetada al coll, i càrregues policials arreu d'Europa.

Per què és important? És la primera vegada que un equip africà arriba a les semifinals d'un mundial, que se celebraran el dimarts que ve quan el país s'enfrontarà a França.

  • Es preveu un fort desplegament policial a la capital francesa després que aquest cap de setmana ja s'hagin produït càrregues policials per desallotjar aficionats de l'avinguda dels Camps Elisis de París, a on s'havien convocat a la celebració.

Què sabem? Un ferit greu a Milà i fortes càrregues policials a París i Brussel·les.

A Milà, un home d'uns 30 anys es troba en estat molt greu després d'haver rebut una punyalada en el coll durant les celebracions.

  • La víctima va ser atacada en el passeig de Corso Buenos Aires mentre intentava sufocar una discussió entre dos homes. Es desconeix l'estat de salut de l'home, que després de ser traslladat a l'hospital va patir una forta hemorràgia.

A París s'han produït fortes càrregues policials per a desallotjar als aficionats marroquins de les zones limítrofes dels Camps Elíseos, on s'havien donat cita milers de seguidors.

A Brussel·les, desenes de joves encaputxats van llançar objectes contra agents de policia, que van respondre amb gasos lacrimògens. La portaveu de la Policia Ilse van de Keere va confirmar a Le Soir que, no obstant això, "no van haver-hi danys significatius".

  • L'ambient festiu als carrers de la capital belga amb centenars d'aficionats del Marroc "es va agreujar" després de les 19.30 h, en la rodalia de l'estació del Sud, segons Le Soir.

Als Països Baixos va haver-hi disturbis en diversos llocs d'Amsterdam, a on la policia va emetre una ordre d'emergència per desallotjar diversos carrers i va acabar desplegant un canó d'aigua i practicant diverses detencions, segons la cadena pública ENS.

  • En ciutats com Rotterdam s'ha tallat l'accés al centre a causa de les aglomeracions, amb llançaments de focs artificials però sense disturbis.
  • A la Haia, en canvi, sí que va haver-hi llançament de pirotècnia contra la policia i es va ordenar el desallotjament d'alguns carrers.

A Barcelona, més enllà d'alteracions puntuals del trànsit per l'ocupació de la via pública, no s'han registrat incidents remarcables.

  • A la capital catalana, la plaça de Catalunya, la Rambla i el monument a Colom s'han convertit en l'epicentre de les concentracions d'aficionats, però les celebracions s'han reproduït en altres ciutats del país.

D'on venim? El Marroc va eliminar Espanya del Mundial el dimarts passat, amb pròrroga i ronda de penals, i en acabar el partit, milers de persones van sortir als carrers d'algunes ciutats catalanes i espanyoles a celebrar-ho.

  • A Barcelona, es van enviar circulars als responsables policials de les comissaries amb més presència de comunitat marroquina perquè dissenyessin un dispositiu que garantís la seguretat després de la trobada, que tenia possibilitat "d'aldarulls reals".