Món Global
L'eurodiputat Marc Tarabella i el portaveu de l'Oman, Khalid Bin Hilal Bin Nasser Al-Maawali
Foto: L'eurodiputat Marc Tarabella i el portaveu de l'Oman, Khalid Bin Hilal Bin Nasser Al-Maawali | European Parliament
ESCÀNDOL DIPLOMÀTIC

Així s'ha colat Qatar a l'Eurocambra: el discurs del socialista Marc Tarabella

L'eurodiputat Marc Tarabella i el portaveu de l'Oman, Khalid Bin Hilal Bin Nasser Al-Maawali
Foto: L'eurodiputat Marc Tarabella i el portaveu de l'Oman, Khalid Bin Hilal Bin Nasser Al-Maawali | European Parliament

La sorra del desert qatarià continua tacant Brussel·les. La policia ha detingut diversos eurodiputats socialistes, entre ells la vicepresidenta de l'Eurocambra, Eva Kaili, i ara investiga el belga Marc Tarabella, vicepresident de la Delegació de Relacions amb la Península Aràbiga.

Per què és important? La policia belga investiga una suposada trama de suborns de Qatar a canvi d'influència a les institucions de la Unió Europea que involucra diversos membres del grup socialista (S&D), assessors i lobbistes relacionats.

Què ha passat? L'eurodiputat socialista Marc Tarabella, de 59 anys i membre del grup Socialistes i Demòcrates (S&D) al Parlament, està sent investigat.

  • La Policia belga va registrar dissabte a la nit el domicili de l'eurodiputat en el marc de la investigació sobre presumptes suborns de Qatar a persones que poguessin influir en la presa de decisions del Parlament Europeu, segons fonts del mitjà belga 'Le Soir'.
  • Després del registre, els investigadors han confiscat equip informàtic.
  • D'acord amb aquestes fonts, Tarabella, el segon eurodiputat en actiu involucrat en aquesta trama, "no està privat de llibertat".
  • Ni l'Oficina del Fiscal Federal ni l'oficina de Tarabella no han fet comentaris sobre això.

Què ha dit? El passat 11 de novembre, amb motiu del Mundial, va tenir lloc una sessió de seguiment de l'estat dels drets humans a Qatar de la delegació de les Relacions amb la Península Aràbiga, on Marc Tarabella, que suposadament ja havia rebut comissions, va intervenir:

  • "La situació no és perfecta a Qatar avui, ni de bon tros. Queda molt per avançar, però encara és l'únic país del Golf que ha iniciat el camí de la reforma".
  • "L'organització del Mundial, més enllà de tots els actes que s'han organitzat, probablement va ser el detonant que va accelerar aquestes reformes".
  • "Aquest discurs unilateralment negatiu em sembla perjudicial per a l'evolució dels drets en el futur a Qatar. El que és important és que, quan s'hagin apagat els llums del Mundial, l'evolució positiva segueixi no només a Qatar, sinó que es pugui estendre a tots els països de la península aràbiga".

Les dades: Tot i que segons Tarbella, els drets humans a Qatar han millorat respecte fa una dècada, l'ONG Amnistia Internacional contradiu aquesta versió:

  • "Tot i les reformes governamentals, la població treballadora migrant va continuar patint abusos laborals i tenint dificultats per canviar d'ocupació lliurement", segons l'informe d'AI del passat març.
  • "Les restriccions a la llibertat d'expressió van augmentar en el període previ a la Copa Mundial de la FIFA del 2022. Les dones i les persones LGBTI van continuar patint discriminació a la llei i a la pràctica".

En context: Els tribunals de Bèlgica investiguen si membres del Parlament Europeu han rebut suborns que hagin influït en les seves decisions econòmiques i polítiques en relació amb la celebració del Campionat del Món.

  • En el marc d'aquesta investigació, la policia ha detingut quatre persones: Eva Kaili, vicepresidenta de l'Eurocambra, la seva parella, actual col·laborador del grup dels Socialistes i Demòcrates, un antic eurodiputat i el nou president de la Confederació de Sindicats.
  • La Fiscalia ha confirmat 16 registres en diferents districtes de Brussel·les i que s'ha confiscat material informàtic, telèfons mòbils i uns 600.000 euros en efectiu.

 

Categoria: Món Global