Món Global
Suspenen de funcions la vicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili
Foto: Suspenen de funcions la vicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili | Europa Press
ESCÀNDOL DIPLOMÀTIC

L'Eurocambra suspèn totes les competències d'Eva Kaili, imputada pel cas de corrupció

Actualitzat: Diumenge, 11 de desembre de 2022. 16:13
Suspenen de funcions la vicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili
Foto: Suspenen de funcions la vicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili | Europa Press

El Parlament Europeu ha suspès de totes les funcions i competències la vicepresidenta Eva Kaili, implicada en una trama de presumptes suborns de Qatar per influir en les decisions de l'Eurocambra. 

Per què és important? Eva Kaili és una de les detingudes per la presumpta trama de suborns de Qatar a l'Eurocambra. La seva suspensió dels càrrecs com a vicepresidenta arriba després que enxampessin el seu pare fugint amb bosses de diners.

El més nou: El jutge manté a presó Kaili i tres investigats més pels suposats suborns de Qatar, segons la premsa belga. En total serien sis els detinguts en l'operatiu relacionat amb el cas, que continua obert, dels quals dos han estat posats en llibertat.

Situació actual: La vicepresidenta del Parlament Europeu Eva Kaili ha estat detinguda i imputada per càrrecs de pertinença a organització criminal, corrupció i blanqueig de capitals en el marc de la investigació sobre presumptes suborns de Qatar a persones que poguessin influir en la presa de decisions de l'Eurocambra, segons han informat aquest diumenge fonts judicials al diari belga 'L'Echo'.

Al detall: La decisió suposa la retirada de totes les capacitats d'actuació de Kaili, però no se li ha retirat el títol de vicepresidenta, fet que seria potestat exclusiva del ple del Parlament Europeu.

  • Roberta Metsola, la presidenta del Parlament Europeu, ha estat qui ha pres la decisió de suspendre en funcions a Kaili.
  • Queda anul·lat el seu rol com a presidenta del Grup de Treball sobre l'Estratègia d'Innovació de les TIC i també el seu rol com a substituta de la Presidència per als òrgans multilaterals.

Què sabem? Entre tots els detinguts, Kaili era qui tenia la situació més confusa, ja que compta amb immunitat parlamentària.

  • El pare no és l'únic familiar de Kaili implicat en el cas, la seva parella, col·laborador vinculat a un grup dels Socialistes i Demòcrates a l'Eurocambra, és un altre dels detinguts.

D'on venim? Aquest dissabte, el pare d'Eva Kaili ha estat detingut per les autoritats belgues, mentre intentava fugir amb bosses plenes de diners fraudulents.

Background: La justícia belga està estudiant suposats suborns de Qatar per influir les decisions de l'Eurocambra i hi ha quatre persones detingudes.

  • La policia va detenir el divendres Eva Kaili, per un suposat "crim organitzat, corrupció i blanqueig de diners".
  • També estan detinguts el seu pare, la seva parella i l'exeurodiputat socialista Pier Antonio Panzeri.
  • El president del partit de Kaili, Nikos Andrulakis, va anunciar en un comunicat que l'han apartat de les files del PASOK.
  • Els suposats suborns tenien la intenció d'influenciar la posició parlamentària amb qüestions com el Mundial de Futbol de Qatar.

A partir d'ara: Aquest diumenge el jutge belga que aquest dissabte va prendre declaració als detinguts, Michel Claise, ha de decidir si els deixa en llibertat o no.

  • Estan acusats pels delictes de pertinença a organització criminal.