Món Global
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Europa Press
Escàndol diplomàtic

L'Eurocambra promet "fer tot el possible per ajudar" a esclarir els suborns de Qatar

Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Europa Press

L'Eurocambra assegura estar col·laborant amb la Justícia després d'esclatar la polèmica dels suposats suborns de Qatar i que han comportat la detenció de la vicepresidenta Eva Kaili.

Per què és important? En cas de confirmar-se, es tractaria d'un escàndol en majúscules de la diplomàcia europea, esquitxada per les pràctiques corruptes del país del Golf, organitzador del Mundial juntament amb la FIFA, també qüestionada.

Què diuen? La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola...

  • Ha explicat que el Parlament Europeu està cooperant "plenament" amb les autoritats policials i judicials. "Farem tot el possible per ajudar a la justícia", ha dit.
  • En una piulada a les xarxes socials, Metsola ha expressat l'oposició "ferma" de la institució a la corrupció.
  • També ha apuntat que no poden comentar res sobre la investigació en curs i s'ha limitat a explicar que hi ha col·laborat i que ho continuaran fent.

Al detall: Els tribunals de Bèlgica investiguen si membres del Parlament Europeu han rebut suborns que hagin influït en les seves decisions econòmiques i polítiques en relació amb la celebració del Campionat del Món.

  • En el marc d'aquesta investigació, la policia ha detingut quatre persones: Eva Kaili, vicepresidenta de l'Eurocambra, la seva parella, actual col·laborador del grup dels Socialistes i Demòcrates, un antic eurodiputat i el nou president de la Confederació de Sindicats.
  • La Fiscalia ha confirmat 16 registres en diferents districtes de Brussel·les i que s'ha confiscat material informàtic, telèfons mòbils i uns 600.000 euros en efectiu.
  • L'operació estava particularment dirigida a assistents parlamentaris, una figura clau en les tasques legislatives dels eurodiputats.

Per acabar: Aquest dissabte s'ha conegut la mort d'un periodista que defensava els drets LGTBI mentre cobria el Mundial de Qatar.