Món Global
Fotomuntatge Panzeri i ambaixador marroquí a Polònia
Foto: Fotomuntatge Panzeri i ambaixador marroquí a Polònia | Paula Valdunciel
Corrupció

El 'Qatargate' al Parlament Europeu pot mutar en 'Marrocgate'

Fotomuntatge Panzeri i ambaixador marroquí a Polònia
Foto: Fotomuntatge Panzeri i ambaixador marroquí a Polònia | Paula Valdunciel

L'escàndol pels suborns de Qatar a personalitats polítiques al Parlament Europeu s'està traslladant al Marroc. L'ordre d'arrest emesa per les autoritats belgues per arrestar la dona i la filla del cervell de l'operació corrupta, Pier-Antonio Panzeri, eurodiputat socialista, posa el punt de mira a Rabat.

Per què és important? La trama de corrupció que ha afectat el cor de la política europea es podria estendre de Qatar al Marroc.

Context: S'ha acusat Panzeri d'haver rebut suborns tant de Qatar com del Marroc a canvi d'influenciar decisions polítiques a l'Eurocambra. Segons les investigacions, els familiars de l'eurodiputat socialista haurien ajudat a transportar "regals" que l'ambaixador de Rabat li feia a Panzeri.

En profunditat: Tot apunta que el Qatargate es pot estendre com un virus pel nord del Pròxim Orient al Magrib, però els populars i socialistes espanyols i europeus s'han mobilitzat per tractar d'impedir-ho.

  • Els eurodiputats populars i socialistes van tombar una esmena amb què s'intenta incloure una referència a Rabat en la resolució que el Ple de l'Eurocambra va votar aquest dijous sobre el Qatargate.
  • L'esmena presentada per Izquierda Unida pretenia denunciat que el Marroc també estava implicat. "Expressa una profunda preocupació per les denúncies que Marroc també ha intentat influir en diputats del Parlament Europeu mitjançant actes de corrupció".

Les investigacions: Les autoritats creuen que Panzeri va rebre importants regals i que mantenia un vincle estret amb Abderrahim Atmoun, ambaixador marroquí a Polònia. Que hi havia algú anomenat "el gegant", que era un contacte de l'eurodiputat italià que estava fora de la institució i a través d'ell Rabat podia fer fluir els pagaments cap al seu soci amb una ONG pel mig que ell havia creat.

Categoria: Món Global