Món Global
Zelenski al palau Mariinski, a Kíiv
Foto: Zelenski al palau Mariinski, a Kíiv | Europa Press
Invasió d'Ucarïna

Zelenski repta a Putin a un "combat singular" per acabar la guerra "si és home"

Zelenski al palau Mariinski, a Kíiv
Foto: Zelenski al palau Mariinski, a Kíiv | Europa Press

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha emplaçat el president rus, Vladímir Putin, a un "combat singular" al ring "si és home" en una entrevista amb la televisió francesa.

D'on venim? Zelenski respon així a les informacions que han circulat sobre l'ordre d'assassinar-lo que hauria donat Putin al president de la regió russa de Txetxènia, Ramzan Kadirov, poc després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, el 24 de febrer passat.

Què ha dit Zelenski? 

  • "Un home, si és un home de debò, quan vol enviar un missatge a algú o si el vol apallissar, ho fa sense recórrer als serveis d'un intermediari"
  • "Si tingués un missatge d'aquest tipus per transmetre a Putin, ho faria sol".
    El dirigent ucraïnès ha dit estar disposat a enfrontar-se en "combat singular" amb Putin "a partir de demà".
  • "Però aquesta seria l'última cimera del president Putin", ha fet broma.

A més: Zelenski ha plantejat la possibilitat de la mort de Putin com a via per frenar la guerra. "Quan mor una persona, totes les institucions s'aturen", ha apuntat el mandatari ucraïnès.

  • Per a Zelenski, l'estratègia de Putin és comparable a la de l'Alemanya nazi. "Rússia no ha iniciat una nova forma de guerra. Està fent el que va fer el règim feixista de Hitler", ha apuntat en referència als bombardejos russos sobre infraestructures civils per a provocar el pànic a la població.

L'amenaça nuclear: Pel que fa a les amenaces d'ús d'armes nuclears per part de Rússia, Zelenski ha subratllat que és "un signe de debilitat", de "desordre mental" i de "problemes mèdics".

  • Per a ell "només els malalts, absolutament malalts, podrien fer aquest pas".

Per acabar: Zelenski s'ha referit als més de dos milions d'ucraïnesos que han estat deportats a Rússia des de l'inici de la invasió, molts dels quals són nens.

  • "Tenim xifres impressionants. Estem parlant de 50.000 a 200.000 nens, dels quals en coneixem els detalls: noms, dates de naixement, etcètera", ha explicat.
  • Nega que aquests ucraïnesos hagin marxat del país per voluntat pròpia. "Molts són ostatges avui", assegura.