Món Global
La comissària d'Afers Locals de la UE, Ylva Johansson
Foto: La comissària d'Afers Locals de la UE, Ylva Johansson | ACN
UNIÓ EUROPEA

Matrimonis forçats i adopcions il·legals, penats com a tràfic de persones a la UE

La comissària d'Afers Locals de la UE, Ylva Johansson
Foto: La comissària d'Afers Locals de la UE, Ylva Johansson | ACN

La Comissió Europea ha proposat aquest dilluns incloure els matrimonis forçats i les adopcions il·legals dins de la directiva que castiga el tràfic d'éssers humans.

Per què és important? Segons dades de la Comissió Europea, més de 7.000 persones són víctimes de tràfic d'éssers humans a la Unió Europea, tot i que la xifra és “probablement” superior pels casos que no es detecten.

Context: L'adopció il·legal i els matrimonis forçats solen anar units als delictes de tràfic de persones.

  • L'adopció il·legal és el delicte comès per persones o institucions que participen, promouen, toleren o es lucren de l'adopció il·legal d'un menor.
  • El matrimoni forçat és aquell que es produeix sense el consentiment vàlid de, com a mínim, una de les persones contraents, per la intervenció de terceres persones de l'entorn familiar (sovint dels progenitors), que s'atorguen la facultat de decisió i pressionen perquè aquesta pràctica es produeixi.

Al detall: Brussel·les demana als 27 membres de la Unió Europea castigar els matrimonis forçats i les adopcions il·legals com a delicte de tràfic de persones.

  • En una revisió de la norma, demanen als 27 incloure aquestes dues conductes en la seva legislació penal com a delicte de tràfic de persones.
  • La proposta també planteja que sigui delicte "utilitzar serveis" d'una persona víctima de tràfic d'éssers humans i castigar amb "sancions obligatòries" les empreses que hi ha darrere del tràfic de persones.

Per exemple, l'executiu comunitari proposa excloure aquestes companyies de la possibilitat de rebre ajudes públiques o tancar els establiments on s'ha comès el delicte.

També planteja castigar les "referències explícites" a tràfic de persones a través d'Internet i les xarxes socials.

A més, la Comissió Europea demana als estats membre crear un mecanisme per identificar i donar assistència a les víctimes de tràfic de persones.

Amb xifres: Més de la meitat dels casos d'explotació són sexuals i el 87% de les víctimes són dones.

  • L'explotació laboral representa un 28% dels casos.
  • En el cas del tràfic d'éssers humans a la Unió Europea, El 63% de les víctimes són dones i un de cada quatre són infants. 

Context legal: A l'estat espanyol, el matrimoni forçat com a forma de tràfic de persones és penat de 5 a 8 anys de presó, ja sigui en territori espanyol, en trànsit o amb destí a Espanya.

  • La Llei catalana 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, recull per primera vegada el matrimoni forçat com un tipus de violència masclista en l’àmbit sociocomunitari.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Unió Europea