Món Global
Els líders independentistes a la sortida de la presó de Lledoners el 23 de juny de 2021
Foto: Els líders independentistes a la sortida de la presó de Lledoners el 23 de juny de 2021 | Europa Press
Espionatge

Reprimenda de l'ONU a Espanya per l'espionatge de Pegasus

Els líders independentistes a la sortida de la presó de Lledoners el 23 de juny de 2021
Foto: Els líders independentistes a la sortida de la presó de Lledoners el 23 de juny de 2021 | Europa Press

L'ONU alerta de les vulneracions de drets humans en el cas de l'espionatge amb el programa Pegasus utilitzat pel servei d'espionatge espanyol per vigilar més de 60 càrrecs i líders independentistes catalans.

Què sabem? En una resolució, l'organisme internacional insta el govern espanyol a "investigar, processar i a imposar sancions".

Context: L'ONU s'ha expressat en aquests termes en una resolució dels relators especials sobre qüestions de les minories, sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i d'associació en una resposta a una comunicació de la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

Què diu? El govern espanyol de Pedro Sánchez respon que l'espionatge es va fer "seguint els requisits previstos en l'ordenament jurídic espanyol" i "amb ple respecte als drets fonamentals i llibertats".

  • La Missió Permanent d'Espanya davant l'ONU assegura que tota activitat policial de l'Estat  s'emmarca "sempre dins de l'escrupolós respecte a la legalitat" i que Espanya és un estat de dret ple en què funcionen tots els sistemes de garanties internes i externes pròpies d'una democràcia avançada de la Unió Europea.

Tot i això, L'ONU expressa una "preocupació molt seriosa" per aquest "programa d'espionatge extens i ben coordinat" sobre activistes i figures públiques independentistes.

  • El text denuncia que l'espionatge massiu va vulnerar el dret a "reunir-se pacíficament i participar en associacions", a "tenir vida privada i privacitat en la correspondència" i a "ser iguals davant la llei".
  • També temen que l'ús generalitzat d'aquest tipus de software pugui fer augmentar "l'autocensura" i que això es tradueixi en un "efecte inhibidor" sobre el dret a la llibertat d'opinió i expressió a Catalunya en general.

En detall: La resolució recull l'espionatge al president del Govern, Pere Aragonès; la consellera d'Acció Exterior i la UE, Meritxell Serret; els exlíders de l'ANC Elisenda Paluzie i Jordi Sánchez; l'advocat Andreu Van den Eynde; la dirigent d'ERC Marta Rovira; o l'exdiputat d'ERC i actual director de l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, o als eurodiputats republicans Jordi Solé i Riba.