Política
Andreu Van den Eynde, intervenint al debat a l'Eurocambra sobre l'ús de Pegasus a Espanya com a víctima.
Foto: Andreu Van den Eynde, intervenint al debat a l'Eurocambra sobre l'ús de Pegasus a Espanya com a víctima. | Nazaret Romero / ACN
CATALANGATE

L’advocat d’ERC, sobre el cas Pegasus: “Ens sentim desemparats per Espanya”

Andreu Van den Eynde, intervenint al debat a l'Eurocambra sobre l'ús de Pegasus a Espanya com a víctima.
Foto: Andreu Van den Eynde, intervenint al debat a l'Eurocambra sobre l'ús de Pegasus a Espanya com a víctima. | Nazaret Romero / ACN

Sessió especial sobre Pegasus a l'Eurocambra. Andreu Van den Eynde, víctima de Pegasus i advocat d'alguns líders independentistes espiats, ha dit en la sessió del Parlament Europeu d'aquest dimarts que se senten totalment desemparats, legalment i per part de les autoritats espanyoles.

  • Van den Eynde assenyala durament al CNI com a autor de l'espionatge i reclama lleis que regulin el poder desmesurat que té el servei d'intel·ligència sobre els ciutadans espanyols.

Per què és important? El Parlament Europeu ha organitzat una comissió d’investigació centrada exclusivament en l’ús de Pegasus per part de governs europeus, i Espanya és un dels països on es posarà més focus durant la sessió.

En profunditat: En el cas d'Espanya, s'estudia tant l'espionatge a 65 representants de l’independentisme com l'atac als telèfons mòbils de Pedro Sánchez, i els ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska.

Al detall: Andreu Van den Eynde, advocat penalista de líders independentistes i víctima d'espionatge de Pegasus, ha estat el segon a intervenir en la sessió, on ha denunciat durament el paper del govern espanyol en les investigacions.

Què ha dit? Van den Eyne ha centrat el seu discurs en denunciar el desemparament legal de les víctimes del Catalangate a Espanya.

  • "Hi ha al voltant de 8 tribunals penals a Barcelona que s'ocupen del Catalangate. Després de mig any, ni un sol tribunal d'Espanya ha dut a terme una investigació. Ni una sola mesura."
  • "Al mateix temps, la recerca de l'espionatge del Govern espanyol en l'Audiència Nacional de Madrid va a tota velocitat".
  • "No estic rebent cap mena d’ajuda ni resposta per part de cap autoritat espanyola".
  • "No hi ha cap llei que reguli com actua CNI sobre les persones".
  • "Tothom està dient que el CNI és l'autor de l'espionatge, i crec que no és una hipòtesi aleatòria. És una evidència".
  • "No hi ha cap llei a Espanya que permeti l’ús de Pegasus en les situacions en què s’ha utilitzat. En cap cas es pot aplicar en advocats".
  • "Cap de les víctimes hem rebut suport de cap autoritat espanyola".
  • "M'he posat en contacte amb el Defensor del Poble, però no ha respost els meus missatges".

A partir d'ara: Quan acabi la sessió, la vicepresidenta de la comissió d'investigació i eurodiputada d'ERC, Diana Riba, oferirà una roda de premsa. Tres dels espiats, Toni Comín (Junts), Ernest Maragall (ERC) i Carles Riera (CUP), participaran en un acte de denúncia a Brussel·les en què també hi haurà Elisenda Paluzie (ACN) i Elena Jiménez (Òmnium).

Categoria: Política