En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

El Govern anuncia 100 mesures per fomentar el català

El Govern anuncia 100 mesures per fomentar el català

El Govern s'ha reunit en Consell Executiu extraordinari a les 15:30 per abordar la situació del català després dels últims informes sobre l'ús de la llengua.

Aquest dimarts també el Comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús del programari d'espionatge Pegasus tracta el cas d'Espanya. 

S'estudia el presumpte espionatge a 65 dirigents independentistes, l'atac al mòbil del president del govern, Pedro Sánchez, i els ministres d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i defensa, Margarita Robles.

21:50

Presó per a un home acusat de nou robatoris a Barcelona i l'Hospitalet. Els Mossos d'Esquadra van detenir l'individu el dia 22 de novembre quan, presumptament, acabava de cometre un robatori amb violència en un establiment del carrer Casteràs. Els policies el van aturar quan intentava fugir, segons han explicat.

21:30

Trànsit. La Ronda de Dalt i la Ronda Litoral de Barcelona han acomulat aquest dimarts a la tarda més de 20 quilòmetres de circulació amb congestió, segons informa el Servei Català del Trànsit. Ara hi ha normalitat a la Ronda Litoral. 

20:30

Temps. Durant la setmana aniran baixant les temperatures, i fins i tot, alguna precipitació. 

19:52

Avancen les negociacions entre ERC i el PSC pels pressupostos. Els socialistes asseguren haver rebut gairebé tota la documentació sobre els comptes que demanava al Govern. Les conselleres Laura Vilagrà i Natàlia Mas han participat de l'última reunió, un gest reconegut pels de Salvador Illa.

19:13

Dos informes interns de Mossos no veuen l’assetjament laboral que denuncia una caporal. La Comissió de Valoració de l’Assetjament Sexual (COVAS) dels Mossos d’Esquadra ha conclòs que no hi ha assetjament en el cas denunciat per la caporal Anna Capdevila, en base a dos informes.

18:53

Junts insta ERC a "desdir-se" i donar suport al seu text alternatiu a la reforma de la sedició de PSOE i Podem. El partit de Borràs ha registrat una esmena a la totalitat de substitució que proposa eliminar la sedició, però no tocar el delicte de desordres públics.

18:42

Entre les 100 mesures acordades aquesta tarda per fomentar el català, destaca la següent, entre d'altres:

El Govern oferirà a les empreses canviar les multes per cursos de català

18:22

El president Pere Aragonès ha lamentat que "durant massa temps" no s'ha actuat suficient en l'àmbit lingüístic. Aragonès creu que hi ha "àmbits on el català no té una presència normalitzada" i on "es fa difícil viure plenament en català".

18:00

Senegal es classifica per vuitens de finals després de guanyar Equador per 1-2. Un gol de penal de Sarr ha posat per davant els africans poc abans del descans mig temps. Equador va empatar amb un gol de Miosés Caicedo, però finalment Koulibaly va donar la victòria i la classificació als senegalesos. Senegal acompanya els Països Baixos com a segona del grup A.

17:45

El Govern anuncia 100 mesures per fomentar el català. El president Aragonès i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han anunciat que cada conselleria ha proposat diverses accions i mesures per fomentar i afavorir la llengua. El resultat, un document de 100 mesures, tot i que algunes ja estaven en marxa. 

17:31

Una dona de 36 anys va parir al carrer de Roger de Flor, al districte de l'Eixample, el dimecres de la setmana passada al voltant de les 19:00. La Guàrdia Urbana de Barcelona, que patrullava pels carrers el dia dels fets, va ser qui va ajudar a la dona a donar llum.

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona van explicar que la dona es va posar de part just abans que arribessin els professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

16:54

La CUP demana a Junts crear un mecanisme de control extern dels Mossos. La comissió d'estudi sobre el model policial votarà divendres les conclusions. El diputat de la CUP al Parlament Xavier Pellicer ha dit que "és fonamental" que un grup com JxCat, "que ha denunciat la repressió, ho tradueixi en gestos concrets". "Que es comprometin d'una vegada per totes", ha reclamat.

16:15

El sindicat SATSE Catalunya reclama un increment del personal d'infermeria al servei d'Urgències de l'Hospital de Sant Boi de Llobregat. L'organització assegura que les esperes s'allarguen més de 12 hores per manca d'espai. Exigeixen que es prenguin mesures perquè els pacients amb criteri clínic siguin ingressats en un temps raonable, així com disposar de boxes lliures per fer una atenció adequada.

15:37

El Govern està reunit des de les 15:30 per tractar el tema del català. Un 50,9% de catalanoparlants de Catalunya  creu que canviar al castellà quan algú els parla en aquesta llengua no implica cap amenaça per al català.

Segons destaca Plataforma per la Llengua, "És imprescindible que la gent prengui consciència de la importància de fer servir el català, no només en les interaccions socials sinó també en la relació amb les empreses".

13:41

Tribunals. L'associació Abogados Cristianos demana al TSJC que suspengui un programa d'educació sexual de la Generalitat de Catalunya. 

Segons Educació, el programa 'Codeuca't' té la intenció de prevenir violències masclistes des de la infància. 

11:47

Primer pronunciament d'una sentència sobre el 'sí és sí'. El Suprem augmenta a nou anys de presó les condemnes dels dos exfutbolistes de l'Arandina, més del que van imposar els tribunals regionals. Tot i això, expliquen que la llei del 'només sí que és sí' els és més beneficiosa que el Codi penal anterior, per la qual la seva condemna hauria estat un any més gran.

 Primer pronunciament del Suprem sobre la llei "Només sí és sí"

11:01

Emergències. El Port de Barcelona activa el Pla d'Autoprotecció per una fuita de gas al Moll de Barcelona. Els Bombers hi estan treballant. 

09:41

Pegasus a l'Eurocambra. Andreu Van den Eynde, víctima de Pegasus i advocat d'alguns líders independentistes espiats, ha dit en la sessió del Parlament Europeu d'aquest dimarts que se senten totalment desemparats, legalment i per part de les autoritats espanyoles.

Van den Eynde assenyala durament al CNI com a autor de l'espionatge i reclama lleis que regulin el poder desmesurat que té el servei d'intel·ligència sobre els ciutadans espanyols.

09:33

Incendi al carrer Rosselló. Vuit persones han estat ateses per inhalació de fum i tres traslladades a un hospital per un incendi al número 44 del carrer Rosselló de Barcelona.

El foc ja ha estat extingit i els Bombers de Barcelona revisen la finca per descartar que hi hagi danys estructurals.

09:23

Crim. Els veïns d'Artesa de Segre (Noguera) s'han concentrat aquest dilluns al vespre a la plaça de l'Ajuntament per condemnar l'atac masclista que ha patit la matinada d'aquest dilluns una veïna en un incendi que hauria provocat la seva parella.

L'alcaldessa del municipi, Maria Cusola, ha llegit un manifest en què demana "no mirar cap a un altre costat quan avui s'ha produït aquest atac contra la vida de la nostra veïna i el patiment que segueix causant als seus familiars, amics i veïns". 

08:15

Bombers. Dotze dotacions de Bombers treballen en un incendi a una nau industrial a Montornès del Vallès.

No hi ha ferits ni afectació a naus properes. La nau afectada és del sector del metall.

07:23

Trens. La circulació ferroviària entre Calella i Sant Pol de Mar (Maresme) s'ha restablert des de l'inici del servei d'aquest dimarts, segons ha informat Renfe.

Una avaria en la infraestructura que gestiona Adif va obligar a interrompre el servei aquest dilluns a la nit.

06:46

El temps. Mentre al Litoral i prelitoral les temperatures d'aquest dimarts al matí són semblants a les d'ahir, a la resta del territori són més baixes.

S'espera una jornada més assolellada, hi haurà xàfecs a la Selva, Maresme i Vallès Oriental.