Política
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Philipp von Ditfurth / Europa Press
Catalagate

L’Eurocambra debat sobre el Catalangate i l’espionatge amb Pegasus

Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Philipp von Ditfurth / Europa Press

Aquest dimarts 29 de novembre, els eurodiputats de la comissió del Parlament Europeu, que investiga l'ús de Pegasus i altres programes espia, examinaran el cas del Catalangate. 

Per què és important? El programa Pegasus s'ha utilitzat per espiar diversos dirigents independentistes. De fet, el CNI va reconèixer la seva utilització per espiar a 18 dirigents, entre ells Pere Aragonès.

Què sabem? La sessió estarà centrada en el cas d'Espanya i els líders independentistes espiats amb el programa Pegasus.

  • Participaran en el debat: Ignacio Cembrero, periodista d’investigació d’El Confidencial; Andreu Van den Eynde, advocat penalista i víctima d'espionatge;  Gregorio Martín, professor emèrit de Ciències Computacionals; Esperanza Casteleiro Llamazares, directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI); Juan Jesús Torres Carbonell, secretari general per a l'Administració Digital, Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

En detall: A les 12:15 hi haurà les declaracions del diputat del Parlament Europeu, Antoni Comín. 

  • Seguidament, a les 13:30 tindrà lloc la roda de premsa de la vicepresidenta del comitè que investiga el cas i diputada del Parlament Europeu, Diana Riba. 

D'on venim? El Parlament va reclamar a l'Eurocambra la prohibició del sistema d'espionatge Pegasus i d'altres similars a la Unió Europea. 

  • La cambra catalana va aprovar una resolució proposada per ERC, JxCat, CUP i comuns que instava el Parlament Europeu a demanar a la Comissió Europea una proposta legislativa en aquest sentit.
  • També va demanar la participació de tres diputats en l'audiència del 29 de novembre a la comissió d'investigació de l'Eurocambra, que avui es durà a terme. 

Què diuen? La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha lamentat que el debat sobre el Catalangate compti amb menys testimonis dels que el Govern hauria desitjat.

  • Serret ha declarat que confia que la discussió a l'Eurocambra "faci evident que és necessària una visita a Espanya per conèixer a fons què és el Catalangate".
  • També ha exigit al Parlament Europeu i al govern espanyol que aclareixin els fets i que el debat serveixi per "crear marcs de garanties als ciutadans davant casos d'espionatge", alhora que es preservin "drets fonamentals".