Món Global
President i vicepresidenta del govern espanyol
Foto: President i vicepresidenta del govern espanyol | Europa Press
Economia

Espanya es queda enrere d'Europa en l'increment del salari mínim contra la inflació

President i vicepresidenta del govern espanyol
Foto: President i vicepresidenta del govern espanyol | Europa Press

Espanya s'ha quedat enrere d'Europa en la carrera per incrementar el salari mínim (SMI) per pal·liar la inflació desbocada que afecta la butxaca del consumidor. 

Per què és important? Molts governs del Vell Continent estan usant l'agulla de la pujada del salari mínim per tractar de punxar el globus de la inflació.

En profunditat: Lituània, Alemanya, Polònia, Bèlgica, els Països Baixos, Grècia, Portugal i França s'han arromangat i han mirat de compensar la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies per intentar fomentar el consum i així poder frenar una recessió.

  • Espanya s'ha vist avançada per Europa en aquests primers dies de l'any, quan molts països europeus han fet pujades substancials del salari mínim.

Al detall: Lituània, que ha estat el país que ha patit més els efectes de la inflació, ha augmentat un 19% l'SMI. França ha sortejat les tendències inflacionistes amb un increment del 5,6%.

D'altra banda: Espanya també té intenció de seguir el camí que han marcat els seus socis europeus, però la decisió està encallada al despatx de la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, per una falta d'entesa amb els empresaris.

  • Els experts de la vicepresidenta defensen una pujada d'entre el 4,6% i el 8,2%. Això es traduiria en una xifra mensual d'entre els 1.046 i 1.082 euros en catorze pagues anuals. (Actualment, se situa als 1.000 euros).

En xifres: Segons la Comissió Assessora per l'Anàlisi del Salari Mínim, amb consonància amb els compromisos europeus, l'objectiu és que el salari mínim suposi el 60% del salari mitjà espanyol.

Per acabar: Des que el president espanyol és Pedro Sánchez, el salari mínim a Espanya ha pujat un 33,5%, passant dels 735 euros als 1.000 euros actuals.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Economia Euro Europa