Política
La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la inauguració del Fòrum Global Deal, el dia 2 de novembre
Foto: La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la inauguració del Fòrum Global Deal, el dia 2 de novembre | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

L'Estat prova de matisar un informe crític amb el salari mínim amb filtracions

La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la inauguració del Fòrum Global Deal, el dia 2 de novembre
Foto: La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la inauguració del Fòrum Global Deal, el dia 2 de novembre | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

El laboratori d'idees Institut Ostrom reclama al Consell de Transparència contra el govern espanyol per no voler publicar un informe negatiu sobre la pujada del salari mínim. Per la seva part, el ministeri de Treball ha filtrat a la Cadena SER aquest informe i dos més, aquests últims amb una visió més positiva de la mesura.

Per què és important? La modificació de la reforma laboral, aprovada al Congrés del Diputat a principi d'any, va comportar canvis rellevants en matèria de contractes, així com la pujada del salari mínim interprofessional (SMI).

D'on venim? Després de l'aprovació del conjunt de mesures, impulsades per Yolanda Díaz, el ministeri de Treball i Afers Social va demanar un informe sobre l'efectivitat de la mesura. 

  • Sara de la Rica, Catedràtica d'Economia en la Universitat del País Basc (UPV/EHU) i membre de la fundació ISEAK ha sigut l'encarregada d'elaborar l'informe titulat “L'impacte de la pujada de l'SMI al mercat laboral: intensitat laboral, bretxes de gènere i desigualtat”.
  • La conclusió del document va ser que la mesura ha tingut un efecte negatiu sobre el mercat del treball. Assegura, a més que si no hagués apujat el salari mínim, s'haurien creat 28.800 llocs de treball més dels que es van crear.

Què ha passat?

  • L'informe en qüestió va arribar al ministeri al gener. Un mes després, encara no s'havia fet públic. El Ministeri al·legava que el document es tractava només d'un informe intern de caràcter auxiliar.
  • Per la seva part, el laboratori d'idees Institut Ostrom, amb seu a Barcelona, va demanar la seva publicació. Davant de la negativa del ministeri, van presentar una queixa al Consell de Transparència.
  • Després de deliberar, el Consell va instar el Ministeri a remetre l'estudi al sol·licitant en un termini màxim de 10 dies.

Les reaccions: Aquest dilluns, la Cadena SER filtrava les conclusions generals del document, juntament amb dos informes més.

  • Les altres anàlisis van estar encarregades a economistes de les Universitats Complutense de Madrid i la Universitat d'Alcalá.
  • Les conclusions diferien de l'informe inicial. En un to molt més positiu, sostenien, per exemple, que la pujada de l'SMI té un “efecte far” i serveix per millorar altres rendes.

Què diuen? 

  • Albert Torelló, investigador de l'Institut, "és evident que la justificació que realitza el Ministeri és manifestament insuficient per satisfer els paràmetres exigits per la llei i la jurisprudència del Tribunal Suprem".
  • Els grups parlamentaris de Ciutadans i Junts per Catalunya han demanat també al Congrés la publicació íntegra del document. 

A partir d'ara: Aquests informes tenen una gran importància política, ja que serviran a l'actual comissió del Congrés on s'està debatent una possible nova pujada de l'SMI fins als 1.100 €.