Món Global
Imatge d'arxiu del camp de refugiats de Al Hol al nord-est de Síria
Foto: Imatge d'arxiu del camp de refugiats de Al Hol al nord-est de Síria | EFE
ESTAT ISLÀMIC

Presó provisional per a les dues dones de gihadistes repatriades de Síria

Imatge d'arxiu del camp de refugiats de Al Hol al nord-est de Síria
Foto: Imatge d'arxiu del camp de refugiats de Al Hol al nord-est de Síria | EFE

L'Audiència Nacional espanyola ordena l'ingrés a presó provisional per a les dues dones espanyoles casades amb gihadistes repatriades aquesta setmana des de Síria.

Per què és important? Totes dues van viatjar amb els seus marits el 2014 a Síria, on han estat en un camp de refugiats.

Què en sabem? El magistrat les investiga per un delicte d'integració en organització terrorista.

  • La Fiscalia sosté que hi ha indicis suficients per pensar que allà van passar a integrar, com els seus marits, Estat Islàmic.
  • Un d'ells es troba en una presó de Síria, mentre que l'altre va morir durant un combat.

D'on venim? Després d'arribar a Espanya la matinada del dimarts, procedents d'un camp de refugiats al nord-est del país, les dues dones van ser detingudes.

  • Els tretze menors que les acompanyaven, el major de 15 anys i alguns d'ells orfes dels quals s'ha fet càrrec una d'elles, es troben sota la protecció dels serveis socials de la Comunitat de Madrid.

Què diuen? El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha mostrat aquest dimecres el seu agraïment per la repatriació de dues dones espanyoles.

  • "És d'agrair. Hem demanat a la comunitat internacional, especialment a aquells països occidentals que tenen ciutadans en camps de refugiats, que facin tot el possible per a repatriar-los", ha explicat el portaveu de Guterres, Stéphane Dujarric, en una roda de premsa.
  • "Les condicions en els campaments són gairebé inhumanes, i cada país té una responsabilitat cap als seus propis ciutadans".

Context: Les dues dones que van arribar a Espanya durant la nit del dilluns són Yolanda Martínez, que té quatre fills, i Luna Fernández, que va arribar a Espanya amb nou nens.

  • Un funcionari del Ministeri d'Afers exteriors va visitar abans de l'estiu a espanyoles vinculades amb Estat Islàmic que romanen en els campaments de refugiats en el nord de Síria amb la finalitat d'establir les condicions per a la seva eventual repatriació a Espanya.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Terrorisme