Societat
Mossos d'esquadra i altres policies en l'homenatge a les víctimes del 17A el 2020
Foto: Mossos d'esquadra i altres policies en l'homenatge a les víctimes del 17A el 2020 | Europa Press
Terrorisme

La Generalitat rebutja indemnitzar els mossos que van abatre els gihadistes del 17A

Mossos d'esquadra i altres policies en l'homenatge a les víctimes del 17A el 2020
Foto: Mossos d'esquadra i altres policies en l'homenatge a les víctimes del 17A el 2020 | Europa Press

El Departament d'Interior no indemnitzarà els mossos d'esquadra que van abatre els gihadistes dels atemptats del 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils, segons ha avançat aquest matí SER Catalunya i ha confirmat el mateix conseller Joan Ignasi Elena en una entrevista a la mateixa emissora de ràdio.

El motiu: Elena argumenta que correspon a l'Estat indemnitzar 4 agents afectats pels atacs terroristes.

  • "La majoria han acceptat la defensa jurídica de la Generalitat, excepte quatre funcionaris. La majoria han estat reconegudes com a víctimes", ha assegurat el conseller. 
  • També hi ha bombers afectats pels atacs.

Context: Els policies reclamaven a la Generalitat una indemnització econòmica per les lesions patides, sobretot psicològiques. El cas més mediàtic és el del mosso que va abatre quatre terroristes a Cambrils i que va deixar la policia entre crítiques a les administracions per l'abandonament que va experimentar.

Què sabem? Els agents volen que, a part de l'ajuda com a víctimes del terrorisme, també rebin una indemnització d'1,2 milions d'euros en total perquè van patir lesions en acte de servei.

  • Consideren que s'ha d'aplicar el mateix criteri que en accidents o agressions produïts quan porten l'uniforme en què, com és el cas, és l'administració qui ha de pagar, ja que els terroristes són morts.
  • Existeix jurisprudència que dicta que l'administració hauria de pagar els policies en el cas que no hi hagi responsable directe de la lesió. En canvi, no es coneixen casos anteriors amb casos de lesionats per terroristes. 

Situació actual: El cas està en mans del jutjat contenciós, que prendrà una decisió.

Visió global: La cèl·lula de terroristes de Ripoll va matar 16 persones, la majoria a la Rambla de Barcelona després de l'atropellament massiu amb una furgoneta. Els dos atacs van causar 140 ferits.

Categoria: Societat