Món Global
Vladimir Putin i el nou comandant Valeri Gerásimov
Foto: Vladimir Putin i el nou comandant Valeri Gerásimov | EFE
GUERRA D'UCRAÏNA

L'últim moviment de Putin per augmentar la duresa en la invasió a Ucraïna

Vladimir Putin i el nou comandant Valeri Gerásimov
Foto: Vladimir Putin i el nou comandant Valeri Gerásimov | EFE

El president de Rússia Vladimir Putin ha destituït Serguei Surovikin, el màxim comandant de les tropes russes a Ucraïna.

Per què és important? L'ha destituït només tres mesos després del seu nomenament, que va ser a l'octubre.

Què en sabem? El Ministeri de Defensa rus ha anunciat que el general Valeri Guerásimov ha estat assignat per dirigir l'anomenada "operació militar especial" russa a Ucraïna, en substitució del general Surovikin.

  • Valeri Guerásimov era fins ara el cap d'Estat Major de les Forces Armades de Rússia.
  • És considerat responsable de crims de guerra comesos el 2000 a Txetxènia per l'ONG Memorial, organització il·legalitzada per Rússia el 2021.
  • Surivikin continuarà sent diputat, tot i abandonar el seu càrrec com a comandant general de l'exèrcit.
  • El nou comandant té reputació de “crueltat i brutalitat”, encara que la versió que s'ha defensat sempre des de Rússia és que és un “líder militar dur i exigent”.

En profunditat: La reorganització militar es produeix quan els russos afirmen que estan aconseguint avanços a l'est d'Ucraïna després de sofrir una sèrie de derrotes en els últims mesos.

Què diuen? En un comunicat publicat aquest dimecres, el Ministeri de Defensa ha dit que el nomenament de Gerásimov fa part d'una “elevació de l'estatus del lideratge” de la força militar a Ucraïna i s'implementa per a “millorar la qualitat i l'eficàcia de la gestió de les forces russes”.

D'on venim? Surovikin és qui va supervisar els recents atacs russos contra la infraestructura energètica d'Ucraïna.

  • Les tropes russes van llançar més de 120 míssils de creuer des d'avions i vaixells estratègics per "destruir infraestructura crítica i matar civils en massa" el passat 29 de desembre.

Context: Les tropes russes van entrar en territori ucraïnès el 24 de febrer de 2022, iniciant un conflicte armat que ha provocat destrucció i una crisi humanitària.