Món Global
Putin
Foto: Putin | Europa Press
Guerra d'Ucraïna

Putin declara un alto el foc de 36 hores pel Nadal ortodox

Putin
Foto: Putin | Europa Press

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat avui un alto el foc de 36 hores a partir de les 12:00, hora de Moscou, de demà divendres al llarg de tota la línia del front a Ucraïna, ha informat el Kremlin.

Per què és important? L'Església Ortodoxa Russa, que utilitza l'antic calendari julià, celebra Nadal el 7 de gener, una data que comparteixen la majoria d'ucraïnesos.

Què ha passat? El president rus ha seguit el consell del patriarca i ha anunciat personalment la treva.

  • "Tenint en compte l'apel·lació de Sa Santedat el Patriarca Kirill, instrueixo al ministre de Defensa de la Federació Russa que introdueixi un règim d'alto el foc al llarg de tota la línia de contacte de les parts a Ucraïna des de les 12:00 hores del 6 de gener de 2023 fins a les 24:00 del 7 de gener de 2023", ha assegurat Putin.
  • "A partir del fet que un gran nombre de ciutadans que professen l'ortodòxia viuen a les zones d'hostilitats, demanem a la part ucraïnesa que declari un alto el foc i que els permeti assistir als oficis la nit de Nadal, així com el dia de Nadal", ha afegit.

Què sabem? Segons la nota de la Presidència russa, la decisió del cap de l'Estat és en resposta a la crida del patriarca de l'Església ortodoxa russa, Kiril, d'establir una treva de Nadal.

D'on venim? Hores abans, Kíev havia rebutjat la crida del cap de l'Església Ortodoxa Russa per a un alto el foc de Nadal.

Què diu Ucraïna? El govern recela de la proposta conjunta del Kremlin i el patriarca de Moscou.

  • Mykhailo Podolyak, assessor polític del president d'Ucraïna, ha assenyalat que el patriarca Kirill ha recolzat repetidament el que el Kremlin anomena la seva "operació militar especial" a Ucraïna.
  • "L'Església Ortodoxa Russa no és una autoritat per a l'ortodòxia global i actua com a propagandista de guerra".
  • "Van demanar el genocidi dels ucraïnesos, van incitar a l'assassinat massiu i insisteixen en una militarització encara més gran de La Federació Russa".
  • "Per tant, la declaració de ROC sobre la 'treva de Nadal' és una trampa cínica i un element de propaganda", va tuitejar Podolyak.

Seguirà ampliació...