Món Global
Proves nuclears russes al 2019
Foto: Proves nuclears russes al 2019 | Europa Press
Invasió d'Ucraïna

Moscou amenaça: la derrota de Rússia provocaria "una guerra nuclear"

Proves nuclears russes al 2019
Foto: Proves nuclears russes al 2019 | Europa Press

L'expresident rus i actual vicepresident del Consell de Seguretat del país, Dimitri Medvedev, ha advertit aquest dijous que una derrota de Rússia a la guerra amb Ucraïna "podria provocar l'esclat d'una guerra nuclear".

Per què és important? L'amenaça ha estat una resposta la primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, que fa dos dies va declarar que l'única sortida possible al conflicte és la victòria d'Ucraïna.

  • A més, a la cimera econòmica de Davos, nombrosos països occidentals com Regne Unit han anunciat nous enviaments d'armes als ucraïnesos. 
  • El Kremlin també va advertir que el subministrament d'armes pesants a Ucraïna que discuteix aquesta setmana Occident "eleva el conflicte a un nou nivell qualitatiu".

Què ha dit Medvedev?

  • "Demà, a la base de l'OTAN a Ramstein, els principals líders militars discutiran noves tàctiques i estratègies, així com el subministrament a Ucraïna de noves armes pesants i sistemes d'atac", i ha criticat "el mantra que 'per a aconseguir la pau, Rússia ha de perdre'".
  • "No se'ls acudeix mai als pobres treure la conclusió elemental que una derrota per part d'una potència nuclear en una guerra convencional pot provocar l'esclat d'una guerra nuclear."
  • "Les potències nuclears no han perdut grans conflictes en què està en joc la seva destinació", ha afirmat.

Tot i això: Minuts després, el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, ha afirmat que aquestes declaracions de Medvedev no impliquen canvis a la doctrina defensiva de Rússia, segons ha informat l'agència russa de notícies Interfax.

  • "Això va totalment en línia amb la nostra doctrina nuclear. Llegeixin la doctrina nuclear, no hi ha contradiccions", ha dit.

Les reaccions: El president del Consell Europeu, Charles Michel, va afirmar aquest dijous en arribar a Kíiv en una visita sorpresa per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que confia que el 2023 sigui “l'any de la victòria i la pau”.

  • “Torno a Kíiv per debatre tots els aspectes de la cooperació. Que el 2023 sigui l'any de la victòria i la pau”, va indicar Michel a través de la xarxa social Twitter.