Món Global
La vicepresidenta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera
Foto: La vicepresidenta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press
Energia

Europa decreta la fi de l'excepció Ibèrica al desembre: així et pot afectar

La vicepresidenta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera
Foto: La vicepresidenta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

La Comissió Europea ha traslladat a Espanya i Portugal que la pròrroga de 'l'excepció ibèrica' no pot anar més enllà de desembre de 2023, quan expira el marc temporal de les mesures de suport per la guerra d'Ucraïna.

Per què és important? El mecanisme ibèric va entrar en vigor el juny de l'any passat i expiraria el 31 de maig que ve si Brussel·les no dona el seu vistiplau a una pròrroga.

  • Des de llavors estableix un límit en el preu del gas que s'utilitza per generar electricitat al mercat majorista que va començar sent de 40 euros/MWh i des d'aquest mes puja cinc euros fins a assolir els 70 euros al juny.

Què ha passat? La vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Competència, Margrethe Vestager, va comunicar la suspensió de l'excepció a la vicepresidenta espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el seu homòleg portuguès, Duarte Cordeiro, a la reunió que van mantenir dimecres passat.

  • Des del departament que dirigeix Ribera apunten dues possibilitats perquè la vigència de la possible pròrroga vagi més enllà del desembre d'aquest any.
  • D'una banda, que el marc temporal d'ajudes públiques de la UE s'ampliï i, de l'altra, que el bloc acordi una reforma estructural del mercat elèctric durant la presidència espanyola del Consell de la UE, una opció que veuen "perfectament factible".

D'on venim: El passat 9 de gener la ministra Ribera va anunciar la seva intenció de sol·licitar una pròrroga de la 'solució ibèrica' fins a maig de 2024.

  • Malgrat tot, fonts properes al ministeri asseguren que Espanya assumeix la proposta de Brussel·les com a "molt raonable" i, d'igual manera, Portugal reconeix que també funcionaria per a ells.

Com funciona? L'excepció ibèrica, que s'aplica a Espanya i Portugal des del passat 15 de juny, és un mecanisme que topa el preu del gas per a la generació d'electricitat amb la finalitat d'abaratir el preu de la llum.

  • Durant els sis primers mesos de vigència d'aquesta mesura, el preu del gas es va topar a 40 euros/MWh i a partir d'aquí, s'incrementa en cinc euros/MWh al mes fins a maig, quan finalitza la seva vigència.

Tot i això: Tot i això, les converses entre les dues parts continuen a nivell "tècnic", segons necessiten totes les fonts consultades, que recorden que encara no hi ha res decidit sobre la possible extensió de l'excepció ibèrica més enllà del 31 de maig.

  • Aquest escenari plantejat per Brussel·les és "molt raonable" per al Govern espanyol, necessiten fonts del Ministeri de Transició Ecològica, malgrat que el desig d'Espanya és perllongar-lo fins i tot fins a finals del 2024.
  • La portaveu de Competència de l'Executiu comunitari, Arianna Podesta, ha afirmat aquest mateix divendres que la institució està en contacte amb Madrid i Lisboa respecte a la seva petició de prorrogar la vigència de l'excepció ibèrica.

 

Categoria: Món Global
Etiquetes: Energia Gas