Política
Comptador del gas
Foto: Comptador del gas | Europa Press
Consell de Ministres

La reforma del mercat elèctric, a debat: estalviem un 15% amb l'excepció ibèrica

Comptador del gas
Foto: Comptador del gas | Europa Press

El primer Consell de Ministres de l'any, que el govern espanyol celebra aquest dimarts 10 de gener, està marcat per la crisi energètica i el debat a nivell Europeu sobre com reformar el mercat elèctric. De fet, l'executiu aprovarà la proposta que portarà a Brussel·les, i que presumiblement estarà marcada per l'aprenentatge sota l'anomenada excepció ibèrica.

Per què és important? Es tracta del sistema que Europa va permetre a Espanya i Portugal aplicar per aturar les pujades de preu rècord de les factures amb motiu de la inflació desmesurada. El mecanisme ha fet recentment sis mesos de la seva entrada en vigor i ara la Unió Europea busca una fórmula semblant, encara sense èxit.

Què en sabem? El govern espanyol té previst aprovar en Consell de Ministres una proposta de modernització del disseny que regula el mercat elèctric comunitari, que fa que les retribucions siguin sempre al preu més car. El text buscarà evitar aquesta volatilitat de preus, també potenciant la generació d'energies renovables.

  • De fet, el president socialista Pedro Sánchez es va referir a la reformulació del sistema durant la VII Conferència d'Ambaixadors i va posar el mecanisme ibèric com a exemple del que cal fer.

A la pràctica: El topall del gas suposa un estalvi aproximat del 15% per als consumidors de la tarifa regulada de llum. 

  • El sistema que fixa els preus de l'electricitat a Europa funciona de manera que el preu de totes les tecnologies com ara la hidràulica o la nuclear, el marca la més cara que es necessita per generar el mix elèctric; en aquests moments, ho és el gas.
  • A Espanya, el mecanisme estableix un llindar màxim de preu de venda d'electricitat generada amb gas a 40 euros/MWh, cosa que ha evitat que l'augment disparat del gas causat per la invasió d’Ucraïna s'estengués al conjunt el mercat elèctric.

Què diuen?

  • L'impacte sobre l’usuari ha sigut clar, però insuficient, segons avisen les associacions en defensa dels consumidors, que reclamen que s'ampliï el bo social de llum i una exempció total de l'IVA de la factura.
  • En canvi, les empreses elèctriques i gasístiques demanen que el mecanisme sigui temporal i extraordinari i la intervenció del mercat no s'allargui més del necessari, i apostar per les energies renovables.
  • "L'èxit del mecanisme no és qüestionable quan es comparen els preus de l'electricitat dels últims mesos del mercat ibèric respecte als principals mercats europeus", va assenyalar la patronal Sedigas a l'ACN.
  • El professor d'Economia i Finances de la UPF-Barcelona School of Management, Joan Anton Ros, explica que "el consumidor ha sortit guanyant clarament" amb l'excepció ibèrica.

Tanmateix: 

  • Una extensió en el temps del topall podria desincentivar les energies renovables perquè, amb el sistema anterior, encara que no siguin rendibles, poden continuar fent inversions.
  • El topall ha provocat un increment del consum de gas quan la Unió Europea té objectius ambiciosos de descarbonització i busca desfer-se de la dependència energètica de Rússia. 

Previsions:

  • El topall continuarà en vigor fins al maig, però el govern espanyol ha plantejat la possibilitat d'allargar-lo tot l'exercici, i així ho vol proposar segons com vagin les converses amb Europa.
  • El futur de l'excepció ibèrica també dependrà en gran manera de l'evolució dels preus de l'energia, que continuaran alts durant el 2023, segons companyies i experts.
  • En els sis mesos vinents, el topall anirà creixent cada mes cinc euros fins a arribar al maig, quan el nou llindar es fixarà en 70; un increment que no es notarà a les butxaques dels consumidors.
Categoria: Política