Món Global
Reunió extraordinària dels ministres d'Energia
Foto: Reunió extraordinària dels ministres d'Energia | Consell de la Unió Europea
Crisi energètica

La Unió Europea acorda limitar el preu del topall del gas a 180 euros

Reunió extraordinària dels ministres d'Energia
Foto: Reunió extraordinària dels ministres d'Energia | Consell de la Unió Europea

La Unió Europea (UE) ha arribat a un acord en les negociacions per fixar el preu del gas. El topall serà de 180 euros MWH per les compres que es realitzin en el seu mercat principal. 

Per què és important? La UE fa setmanes que debat de manera interna poder fer front a la crisi energètica mitjançant un topall al preu del gas que pugui ser aplicable a tots els estats membres; Espanya s'oposava a la proposta tal com estava feta. 

A la pràctica: Quant estalviem amb el topall al gas sis mesos després i què passarà ara?

Què sabem? Els estats de la Unió Europea han arribat finalment a un acord per fixar un límit de seguretat en el preu del gas.

  • Els ministres d'energia s'han reunit a Brussel·les i han decidit fixar en 180 MWH el preu de referència. 
  • Marcar el preu del gas té com a objectiu evitar fortes distorsions al mercat i impedir que els estats de la Unió Europea paguin un preu pel gas molt superior a la resta.

En detall: El mecanisme ha tirat endavant per majoria qualificada, amb les abstencions dels Països Baixos i Àustria i el vot en contra d'Hongria.

  • Altres com Alemanya, reticents inicialment en el límit fixat –el consideraven excessivament baix-, han acabat votant a favor.

En profunditat: L'acord d'aquest dilluns arriba després de nombroses reunions i després que els líders polítics dels estats membres instessin als ministres d'energia a assolir un acord sobre el límit del gas en el marc del Consell Europeu celebrat el dijous passat a la capital belga.

  • De fet, els països de la Unió Europea havien establert aquest dilluns 19 de desembre com la data límit per fixar una posició comuna.
  • Si bé la intenció era aconseguir un acord per majoria absoluta, fonts diplomàtiques ja avançaven que es podria recórrer a la majoria qualificada per desencallar la situació.