Món Global
El pic Fitz Roy, a la Patagònia argentina
Foto: El pic Fitz Roy, a la Patagònia argentina | Wikimedia Commons
Successos

Donen per morts els dos excursionistes bascos desapareguts a la Patagònia

Temps de lectura: 2 minuts
El pic Fitz Roy, a la Patagònia argentina
Foto: El pic Fitz Roy, a la Patagònia argentina | Wikimedia Commons

Les autoritats argentines han certificat la mort dels dos muntanyencs desapareguts a la Patagònia.

Context: Els excursionistes es trobaven realitzant el descens del pic Fitz Roy el passat dijous 19 quan els va sorprendre una allau de neu provocada pel mal temps. Anaven acompanyats per un tercer company que va sortir amb vida i després va poder donar la veu d'alarma.

Al detall: El Lehendakari, Iñigo Urkullu, ha anunciat aquest dilluns 23 de gener que les autoritats argentines ja han certificat la mort dels dos excursionistes bascos a la Patagònia argentina que, fins al moment, es donaven oficialment per "desapareguts".

  • Es tracta d'Amaia Agirre i Iker Bilbao, naturals d'Abadiño i Vitòria. Es van veure sorpresos per una allau de neu mentre descendien del pic Fitz Roy, a la Patagònia argentina, una muntanya de més de 3.400 metres situada a la frontera entre l'Argentina i Xile.
  • El grup de rescat va renunciar en la jornada de dissabte a la recerca dels cossos pel risc que representava per al grup de rescatadors, que s'haurien d'introduir en una esquerda tapada per la neu en meitat del temporal.
  • En el mateix matí d'aquest dilluns 23 de gener, la delegada del Govern a l'Argentina li ha comunicat a Urkullu que ja s'ha "certificat mèdicament" la defunció d'ambdós muntanyencs.

A més: Encara que els tres tenien experiència a la muntanya, el pic Fitz Roy està considerat de 'dificultat extrema' en la seva ascensió. Malgrat tenir una altitud de 3.405 metres, assequible per a muntanyencs amb experiència, l'expedició es va complicar a causa del mal temps i va acabar resultant en l'allau que va sorprendre el grup.

Per acabar: Després de firmar-se la certificació de la defunció, "correspon ara a la Cancelleria argentina procedir al compliment dels tràmits corresponents", ha afegit amb les seves pròpies paraules el Lehendakari Urkullu

Categoria: Món Global
Etiquetes: Amèrica Successos