Món Global
El primer tanc de batalla principal Leopard 2A4 arriba des d'Alemanya a la República Txeca
Foto: El primer tanc de batalla principal Leopard 2A4 arriba des d'Alemanya a la República Txeca | EFE/Rainer Jensen
Invasió d'Ucraïna

L'OTAN creua la línia vermella i enviarà tancs Leopard: Què farà Espanya?

Actualitzat: Dijous, 26 de gener de 2023. 14:53
Temps de lectura: 3 minuts
El primer tanc de batalla principal Leopard 2A4 arriba des d'Alemanya a la República Txeca
Foto: El primer tanc de batalla principal Leopard 2A4 arriba des d'Alemanya a la República Txeca | EFE/Rainer Jensen

El canceller Olaf Scholz ha anunciat aquesta setmana l'enviament "ràpid" de 14 tancs Leopard 2 des d'Alemanya. El seu govern es resistia a aquesta decisió per por a escalar encara més un conflicte que va esclatar a gran escala fa gairebé un any.

Per què és important? Les potències occidentals, especialment, Estats Units, han subministrat armament lleuger a l'exèrcit ucraïnès des de l'inici de la invasió. La línia vermella en aquest cas es trobava en els carros de combat, una barrera s'ha superat aquesta setmana després que Alemanya cedís i anunciés l'enviament de tancs Leopard 2 a Ucraïna.

En context: Alemanya ven aquest model a diversos països de l'OTAN, però té un acord d'exportació que restringeix l'exportació de tercers països. En aquest sentit, Finlàndia i Polònia, que han adquirit algunes unitats d'aquest model han liderat la coalició per pressionar Berlín.

  • El vistiplau de Berlín inclou, a més, autoritzacions perquè altres països, com Polònia, puguin enviar els tancs de fabricació alemanya de què disposen.
  • El Govern polonès havia amenaçat d'actuar de manera unilateral si no rebia aquest permís.

Què ha passat? L'Executiu ha explicat que Alemanya lliurarà 14 Leopard 2A6 que figuren a l'arsenal de les Forces Armades alemanyes. Espera reunir en un curt període dos batallons de tancs, amb vista també a proporcionar formació, logística i munició, segons un comunicat.

  • Per la seva part, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha confirmat l'enviament de 31 tancs Abrams a Ucraïna.

I Espanya? Espanya, que també compta amb tancs Leopard al seu arsenal, s'hi sumarà a l'enviament.

  • El Ministeri de Defensa lliurarà a Ucraïna els carros de combat Leopard 2 A4 que fa una dècada que estan emmagatzemats a l'Agrupació de Suport Logístic número 41, amb base a Saragossa, una vegada que siguin rehabilitats, segons ha avançat aquest dijous la ministra Margarita Robles.

  • "Ja ens hem posat en contacte amb la indústria perquè hi ha una sèrie de Leopard 2 A4 a Saragossa que porten en desús molt de temps i veurem quins podrien posar-se en funcionament per planificar aquest lliurament", ha assenyalat, durant una visita a l'Institut de l'Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa.

Les dades: 

Com funciona? Ucraïna rebrà tres models de tancs: els Leopard, els Abrams estatunidencs i els Challenger britànics. Però són els carros de combat alemanys els que més havia reclamat el govern de Zelenski.

  • Van entrar en servei el 1979, però Alemanya només els ha fet servir a Kosovo, durant la guerra dels Balcans als anys noranta. També han estat presents a la guerra de l'Afganistan, amb les forces daneses i canadenques, i a la guerra de Síria, amb l'Exèrcit turc.

Què han dit?

  • "La clau ara és la velocitat i els números. Velocitat en l'entrenament de les nostres forces, rapidesa en el subministrament de tancs a Ucraïna. Els números en suport de tancs", va agrair Volodímir Zelenski dimecres.
  • "Aquesta decisió segueix la nostra línia ja coneguda de donar suport a Ucraïna en la mesura de les nostres possibilitats", ha dit Scholz, durant una reunió del Govern en què també ha defensat la necessitat de coordinar-se en aquest àmbit amb altres socis internacionals.
  • "Nosaltres, per descomptat, estarem amb els nostres socis de l'OTAN i de la UE perquè la unitat és el que dona fortalesa a la resposta", ha garantit el ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños.

A més: Alguns analistes i experts es plantegen ara si la següent fase de suport d'Occident serà subministrar avions de combat a Kíev. Si aquesta serà una altra línia vermella per creuar al seu moment.

 

 

Categoria: Món Global
Etiqueta: Ucraïna