Món Global
Seu del grup Wagner a Moscou
Foto: Seu del grup Wagner a Moscou | EFE
Invasió d'Ucraïna

El Grup Wagner "és responsable de milers de crims de guerra", segons Kíiv

Temps de lectura: 2 minuts
Seu del grup Wagner a Moscou
Foto: Seu del grup Wagner a Moscou | EFE

Les autoritats d'Ucraïna han afirmat aquest divendres que el propietari del Grup Wagner, l'oligarca rus Ievgueni Prigojin, és "directament responsable de milers de crims de guerra" i han recalcat que investiguen el seu paper en el conflicte, desencadenat el 24 de febrer del 2022 pel president de Rússia, Vladímir Putin.

Què és Wagner? La majoria eren antics soldats experimentats, molts d'ells dels regiments d'elit i de les forces especials de Rússia.

  • Tot i que les forces mercenàries són il·legals a Rússia, el Grup Wagner es va registrar com a empresa el 2022 i va obrir una nova seu a Sant Petersburg.
  • Compta amb uns 50.000 combatents a Ucraïna i s'ha convertit en un component clau de la campanya d'Ucraïna", segons el Ministeri de Defensa del Regne Unit.
  • Al voltant del 80% de les seves tropes a Ucraïna han estat extretes de presons, segons el Consell de Seguretat Nacional dels EUA.
  • Abans de la invasió russa d'Ucraïna, es creu que el Grup Wagner només tenia uns 5.000 combatents.

Què han dit? El fiscal general ucraïnès, Andrí Kostin, ha indicat en un missatge a Facebook que "és l'hora de posar fi a la gira sagnant dels russos, que s'encobreixen amb el nom d'un compositor famós", abans d'afirmar que Prigojin "ha reclutat i entrenat subordinats per a les hostilitats en territori d'Ucraïna".

  • "Tot això ha passat amb el suport total de l'actual règim rus", ha dit, alhora que ha recordat que el cap del Grup Wagner "admet obertament el seu paper en la guerra a Ucraïna i, amb permís del Kremlin, resol afers de personal a través del reclutament de desenes de milers de presoners".
  • Kostin ha manifestat que Prigojin "va ser condemnat per robatori a Rússia i avui dia és un heroi" i part de l'"elit criminal d'un règim terrorista".
  • "Els 'wagnerians' del carrer tampoc no evadiran la seva responsabilitat, fins i tot els que han fugit a l'estranger.

A més: Els fiscals ja han interrogat dos combatents que són a la Unió Europea (UE)", ha detallat.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Ucraïna Rússia