Món Global
Forces aèries estadounidenca
Foto: Forces aèries estadounidenca | Europa Press
Conflicte diplomàtic

Què fan els globus espies xinesos detectats pels Estats Units?

Temps de lectura: 2 minuts
Forces aèries estadounidenca
Foto: Forces aèries estadounidenca | Europa Press

Les acusacions dels governs dels Estats Units i el Canadà sobre la presència de dos suposat globus espia xinesos als seus respectius territoris ha tornat a posar a debat els sistemes d'Intel·ligència que es resisteixen a desaparèixer davant d'estratègies més modernes i menys invasives com els satèl·lits.

Per què és important? La utilització de satèl·lits va deixar en part obsolets els globus, però el seu ús hauria ressorgit.

  • De fet, el Departament de Defensa nord-americà també hauria augmentat en la seva etapa més recent la inversió en aquest tipus de sistemes, com va assenyalar el portal de notícies Politico el 2022.

D'on venim? El primer ús de globus aerostàtics per a fins militars del que es té constància data de 1794, durant les guerres revolucionàries franceses, i als Estats Units van arribar al següent segle, coincidint la Guerra de Secessió.

  • La seva veritable explosió va arribar ja al segle XX, durant la Primera Guerra Mundial, i també en etapes com la Guerra Freda, quan el pols polític que van lliurar la Unió Soviètica i els Estats Units també es van estendre a l'àmbit de la Intel·ligència i el progrés tecnològic afavoria l'absència de tripulació.

Com funciona? A diferència dels satèl·lits, els globus ofereixen l'avantatge de concentrar-se en un mateix territori durant més temps i, en situar-se dins de l'atmosfera terrestre, tenen un altre abast.

  • L'analista Peter Layton, del Griffith Àsia Institute d'Austràlia, explica que la miniaturització d'equips tecnològics fomenta l'ús de globus, que, com pesen menys, "poden ser més petits, més barats i més fàcils de llançar" que els satèl·lits, informa la cadena CNN.
  • Un altre expert, Blake Herzinger, de l'American Enterprise Institute, apunta a més que aquest tipus de sistemes deixa poc rastre, cosa que en dificulta el rastreig. Els satèl·lits són en contra més predictibles, ja que depenen de seguir una mateixa òrbita.

El cas dels globus xinesos: De fet, Layton apunta com a hipòtesi que l'últim globus detectat als Estats Units pogués estar recollint informació sobre sistemes de comunicació i radars, inaccessibles des de l'espai.

  • Segons el Pentàgon, el suposat globus xinès va sobrevolar Montana a més de 40.000 peus --uns 12.000 metres-- i no va suposar cap risc per a la població ni per a la navegació aèria.
  • Les autoritats no han donat detalls sobre les característiques tècniques del globus, encara que la seva mida sí que hauria desaconsellat qualsevol possible enderrocament per la possibilitat d'una pluja de restes sobre zones poblades, informa l'agència Bloomberg.
Categoria: Món Global
Etiquetes: Xina Estats Units