Món Global
Míssils
Foto: Míssils | Europa Press
Invasió d'Ucraïna

Dos míssils russos haurien entrat en l'espai aeri de l'OTAN, segons Kíiv

Temps de lectura: 2 minuts
Míssils
Foto: Míssils | Europa Press

Les Forces Armades ucraïneses asseguren que dos míssils russos van creuar aquest divendres al matí l'espai aeri de Moldàvia i de Romania, aquest últim, Estat membre de l'OTAN.

Per què és important? És la primera vegada des de l'inici de la invasió, el febrer passat, que les armes russes entren al territori de l'Aliança Atlàntica, segons Kíev. 

Què en sabem? Els dos míssils de creuer Kalibr, disparats des de la flota russa del mar Negre, estaven dirigits a les províncies occidentals d'Ucraïna.

  • El Govern de Moldàvia va confirmar l'entrada dels Kalibr al seu país i va trucar a consultes a l'ambaixador rus.

Què ha passat? El comandant en cap de les forces armades ucraïneses, Valeri Zalujni, ha explicat a Telegram que dos míssils Kalibr han travessat territori de Moldàvia i, posteriorment, de Romania, abans d'entrar a Ucraïna.

  • Segons ha assegurat, els projectils s'haurien disparat des del mar Negre.

Què han dit? Un portaveu del Ministeri de Defensa romanès, Constantin Spinu, assegura que no tenen cap confirmació oficial d'aquest incident, que en el cas de Romania tindria una especial importància perquè es tracta d'un país integrat a l'Aliança Atlàntica, segons mitjans locals.

  • No obstant això, el Ministeri de Defensa de Moldàvia sí que ha confirmat en un comunicat la irrupció d'almenys un míssil en l'espai aeri moldau, en hores que coincideixen amb les dades facilitades inicialment per Zalujni.
  • El Govern moldau ha condemnat el que considera una violació de la seva sobirania i ha subratllat que vigila de prop la situació.

A partir d'ara? El Ministeri d'Exteriors de Moldàvia ha convocat l'ambaixador rus a Chisinau per traslladar-li personalment el seu malestar i reclamar-li de nou que Moscou posi fi a l'ofensiva militar sobre Ucraïna, que ja ha derivat altres vegades en projectils en sòl moldau o en talls de subministrament elèctric.

Categoria: Món Global