Món Global
Les restes del globus xinès
Foto: Les restes del globus xinès | EFE/ Tyler Thompson
Espionatge

40 països i 5 continents: el recorregut del globus espia xinès, segons els EUA

Temps de lectura: 2 minuts
Les restes del globus xinès
Foto: Les restes del globus xinès | EFE/ Tyler Thompson

Els Estats Units van assegurar aquest dijous que el globus espia xinès ha sobrevolat més de 40 països als 5 continents, en un pla directament relacionat amb l'Exèrcit de la Xina.

D'on venim? Les autoritats nord-americanes van fer caure dissabte passat un "globus espia" xinès que feia dies que sobrevolava diverses zones del país i, des d'aleshores, ha denunciat un pla de la Xina per espiar amb aquests aparells diferents països.

Què en sabem? Segons un alt funcionari del Departament d'Estat, Xina ha sobrevolat amb aquests globus més de 40 països als 5 continents i que el Govern de Joe Biden està en contacte amb les nacions afectades.

  • Tot i que la Xina assegura que l'aparell derrocat als Estats Units era un globus meteorològic, el funcionari afirma que les imatges d'alta resolució obtingudes de l'artefacte demostren que tenia capacitat per recopilar informació d'intel·ligència.

En detall: Segons la intel·ligència estatunidenca aquests globus tenen múltiples antenes per geolocalitzar i interceptar comunicacions, a més de panells solars per produir l'energia necessària per operar-ne els sensors.

  • Segons el Departament d'Estat, aquestes activitats d'espionatge sovint es duen a terme sota la direcció de l'Exèrcit xinès.

Què han dit?

  • "Estem segurs que el fabricant dels globus té una relació directa amb l'Exèrcit de la Xina", va dir el funcionari, que va parlar en condició d'anonimat.
  • "En enderrocar el globus, els Estats Units van enviar un missatge clar a la Xina que la violació de la nostra sobirania és inacceptable", va afegir el funcionari, que va criticar que les autoritats xineses no han donat fins ara "una explicació plausible" sobre els fets.

A partir d'ara: El Govern de Biden està explorant prendre accions contra la Xina i contra les companyies vinculades a l'Exèrcit xinès al pla de globus espia, va advertir.

  • El descobriment d'aquests “globus espia” ha desencadenat una crisi diplomàtica entre els Estats Units i la Xina i va motivar la suspensió d'un viatge que el secretari d'Estat, Antony Blinken, tenia previst fer al país asiàtic.
Categoria: Món Global
Etiquetes: Xina Estats Units