Món Global
Kahramanmaras, una de les zones de Turquia més afectades pel terratrèmol del 6 de febrer
Foto: Kahramanmaras, una de les zones de Turquia més afectades pel terratrèmol del 6 de febrer | Europa Press
Desastres naturals

Nou terratrèmol de 6,4 a zones de Turquia i Síria ja afectades per la tragèdia

Actualitzat: Dilluns, 20 de febrer de 2023. 21:02
Temps de lectura: 2 minuts
Kahramanmaras, una de les zones de Turquia més afectades pel terratrèmol del 6 de febrer
Foto: Kahramanmaras, una de les zones de Turquia més afectades pel terratrèmol del 6 de febrer | Europa Press

Un nou terratrèmol de magnitud 6,4 en l'escala de Richter ha sacsejat el sud de Turquia i el nord de Síria aquest 20 de febrer.

Per què és important? El sisme es produeix dues setmanes després de l'anterior episodi, que ha provocat una autèntica tragèdia a ambdós països: se segueixen actualitzant les xifres amb més de 45.000 víctimes mortals i de 130.000 ferits. L'Aya, en Mesut i altres històries de vida de la tragèdia a Turquia i Síria.

Què en sabem?

  • L'Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD) de Turquia ha informat de dos terratrèmols de 6,4 i 5,8 de magnitud. És la rèplica més gran des dels devastadors sismes del 6 de febrer.
  • S'han registrat a les 18:04 hora espanyola.
  • L'epicentre és a Hatay, província turca a prop del Mediterrani. Concretament, a tres kilòmetres de la ciutat d'Uzunbag.
  • Precisament, Hatay és una de les províncies turques més afectades pels anteriors sismes, amb milers de persones mortes i d'edificis ensorrats.
  • Aquests nous sismes han pogut sentir-se també en territori sirià, concretament en ciutats com Idlib, Alep, Hama, Afrin, Azez, Jarablus, Tel Abiad. Igualment s'han sentit a Líban, inclosa la seva capital, Beirut, a Jordània, l'Iraq, Israel, Palestina i Egipte.

Impacte: A l'hora d'actualització d'aquest article, es comptabilitzen tres morts per l'episodi d'aquest dilluns i diversos ferits. També s'han produït esfondraments.

Què diuen? "Els nostres equips estan en alerta i responen ràpidament a aquestes informacions. Seguim analitzant les dades de camp", ha dit a Twitter l'AFAD.

A la pràctica:

  • Les autoritats han advertit del risc de tsunami a les províncies amb costa. Demanen a la ciutadania mantenir-se allunyada de la costa per precaució, ja que és possible que el nivell del mar creixi fins a 50 centímetres.
  • També demanen allunyar-se dels edificis danyats.

Mentrestant: 

  • Els serveis d’emergència segueixen treballant a contrarellotge per trobar més supervivents dels dos terratrèmols de 7,8 i 7,7 del 6 de febrer, que ha afectat gran part del sud Turquia y el nord-est de Síria.
  • Així mateix, preocupa a les autoritats la possibilitat que es generi una epidèmia per la descomposició dels cadàvers, la falta de mesures higièniques i la contaminació de l’aigua. Es calcula que hi ha desenes de milers de cossos entre les runes.
Categoria: Món Global