Món Global
Els serveis d'emergència ajuden un noi a sortir de les runes d'un edifici ensorrat pels terratrèmols a Síria
Foto: Els serveis d'emergència ajuden un noi a sortir de les runes d'un edifici ensorrat pels terratrèmols a Síria | Europa Press
Terratrèmols

L’Aya, en Mesut i altres històries de vida de la tragèdia a Turquia i Síria

Temps de lectura: 5 minuts
Els serveis d'emergència ajuden un noi a sortir de les runes d'un edifici ensorrat pels terratrèmols a Síria
Foto: Els serveis d'emergència ajuden un noi a sortir de les runes d'un edifici ensorrat pels terratrèmols a Síria | Europa Press

Les tragèdies humanes es comptabilitzen amb números. Més de 45.000 víctimes mortals i de 130.000 ferits en el cas dels terratrèmols de Turquia i Síria; un balanç terrorífic i que trigarà un temps a tancar-se. Però episodis com aquest s’expliquen també amb històries, escrites per protagonistes que mai no haguessin volgut ser-ho.

Per què és important? La terrible sèrie de sismes esdevinguts el 6 de febrer al sud-est turc i nord-est sirià és la més forta a la regió des de fa més d’un segle. 85.000 edificis ensorrats per la força de les tremolors han atrapat desenes de milers de cossos sota la runa, amb els serveis d’emergència tractant de rescatar qui encara quedi amb vida dues setmanes després.

Aya: La coneguda com a ‘nena miracle’ ha esdevingut un símbol de l’esperança enmig del no-res i és qui apareix a la imatge que encapçala aquest article.

  • Nascuda al Kurdistan sirià mentre el terra tremolava. La mare va morir al part, però ella ha resistit miraculosament entre les runes de casa seva, esfondrada.
  • L’han rescatat alguns dels seus familiars que han sobreviscut. "Estàvem excavant i traient la pols quan la vam trobar la criatura encara amb el cordó umbilical”, explicava un cosí a TV3.
  • La nena està estable, evoluciona favorablement, vigilada pels metges de l'hospital d'Afrin. Són els mateixos sanitaris qui l’han posat el nom d’Aya: significa “senyal de Déu” en àrab.
  • El seu simbolisme és tan fort que l’han intentat segrestar tres cops i diverses organitzacions han fet ofertes multimilionàries per adoptar-la, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans. 
    • La Brigada Sultà Murad, una facció rebel siriana que rep suport de Turquia i que està acusada de l'ús de nens soldat, va irrompre a l’hospital per emportar-se-la. 
    • També oficials del Govern sirià de Bashar a l'Assad s’haurien presentat en nom d'uns comerciants de Damasc per adoptar-la, assegurant que pertanyien a una organització benèfica. Tanmateix, el règim la vol per fer propaganda i blanquejar-se la imatge.
  • Quan surti de l’hospital, se’n farà càrrec el seu besoncle Salah al-Badran, malgrat l’oferta de milers de persones d’adoptar la petita, informa ‘The Guardian’.

Osman Halebiye: Aquesta setmana, ha estat rescatat un nen de 12 anys que ha passat més de 260 hores sota la runa, és a dir, més de 10 dies.

  • Li va caure a sobre un edifici d’Antioquia, a Hatay, una de les províncies turques més colpejades pels sismes.
  • Sepultat, Osman va poder alertar els serveis d’emergència amb la veu, segons ha informat l’agència Anadolu. 
  • Actualment, es recupera a un hospital de la zona.

Mesut Hancer i la petita Irmak: Els dos protagonitzen una de les imatges més tràgiques dels terratrèmols.

  • Un fotògraf de l’Agence France-Press (AFP) traslladat a Kahramanmaras, Síria, va veure un home amb una jaqueta taronja assegut entre les restes d’una casa, i hi havia un detall que va cridar encara més la seva atenció: sostenia una mà petita.
  • L’home, Mesut Hancer, li va explicar que era la seva filla Irmak, de només cinc anys: “Fes fotos de la meva filla”, li va dir. Em vaig emocionar moltíssim. Em queien les llàgrimes i em deia a mi mateix ‘Deu meu, aquest dolor és insuportable’”, relata el fotògraf a AFP.
  • “Va ser difícil fer-li més preguntes perquè la gent del voltant demanava silenci per poder sentir les veus dels possibles supervivents atrapats”, afegeix l’autor d’unes imatges que s’han guanyat la primera pàgina de diaris de tot el món, en representar el profund dolor de les víctimes dels sismes.

Infermeres de l’hospital de Gaziantep: Les càmeres de seguretat de l’hospital İnayet Topçuoğlu del municipi turc de Gaziantep van captar com les infermeres del torn de nit van arriscar la seva vida per salvar els nens i nadons.

  • A les 4:30 de la matinada, tot comença a moure’s, incloses les incubadores de la Unitat de Cures Intensives (UCI) del servei de neonatologia. Dues sanitàries corren per sostenir-les i evitar que bolquessin amb els petits a dins, fins que les tremolors van cessar.
  • Mentrestant, a l’àrea infantil, una altra heroïna anònima surt corrents de la recepció per entrar en una habitació i sortir amb una nena en braços. Tot seguit, a les fosques, coordina la resta dels seus companys per salvar els altres nens i sortir de l’edifici.
  • El Ministeri de Sanitat de Turquia ha difós les imatges, que s’han fet virals a les xarxes socials.

Cemal Kütahya: Era el capità de la selecció d'handbol de Turquia. La federació internacional d’aquest esport ha confirmat la mort de Cemal Kütahya, de 32 anys, i del seu fill Çinar, de cinc anys, pels terratrèmols; casa seva a Antioquia ha quedat reduïda a les runes que els han sepultat, amb un resultat fatal per als dos. El lateral dret va ser el màxim golejador de l’Europeu 2021 d’handbol platja. 

Christian Atsu: També s'ha confirmat la fatídica notícia de la mort del futbolista Christian Atsu.

  • Atsu, futbolista àgil i veloç de 31 anys, havia sacsejat i commocionat el món del futbol després de desaparèixer just després del terratrèmol. El seu representant no va perdre l'esperança, però, finalment, se l'ha trobat mort.
  • Va passar per les lligues espanyola i anglesa; ara, jugava a Turquia.

Mentrestant: 

  • Els serveis d’emergència segueixen treballant a contrarellotge per trobar més supervivents a la tragèdia. A cada minut que passa, més difícil serà trobar-ne; de fet, cada cop se'n troben menys.
  • Així mateix, preocupa a les autoritats la possibilitat que es generi una epidèmia per la descomposició dels cadàvers, la falta de mesures higièniques i la contaminació de l’aigua. Es calcula que hi ha desenes de milers de cossos entre les runes.
Categoria: Món Global