Món Global
El president de Rússia, Vladímir Putin
Foto: El president de Rússia, Vladímir Putin | Europa Press
Pralament Europeu

Les connexions entre Rússia i l'independentisme s'investigaran a Europa

Temps de lectura: 2 minuts
El president de Rússia, Vladímir Putin
Foto: El president de Rússia, Vladímir Putin | Europa Press

El comitè sobre ingerència estrangera del Parlament Europeu ha reclamat que s'investiguin les possibles "connexions" i ingerències de Rússia en l'independentisme català. Fa un any ja es va declarar "preocupació" per les possibles relacions entre el govern de Putin i dirigents independentistes.

Per què és important? El document titulat Ingerències estrangeres en les democràcies de la UE, aprovat el març de 2022, assegura que Rússia va involucrar-se en el Brexit, i va establir relacions amb l'extrema dreta europea i amb "separatistes catalans".

D'on venim? La suposada relació entre el Kremlin i Catalunya s'investiga també a l'estat espanyol amb l'operació Volhov, centrada en el finançament del procés independentista amb fons públics.

  • Es treballa amb la hipòtesi que el Kremlin va donar suport econòmic a la causa independentista.
  • A més, Rússia s'hauria ofert per enviar soldats i pagar deute a Catalunya.

En detall: La preocupació europea és que l'objectiu rus sigui infiltrar-se en conflictes interns de diferents països per desestabilitzar Europa.

  • Una de les eines per generar inestabilitat i desconfiança és la desinformació. Per exemple, es creu que Rússia va col·laborar a difondre notícies falses sobre el que passava a Catalunya durant la tardor de 2017.

Qui? El que era un document expressant preocupació, ara és una petició de compromís i investigació pactada entre el Partit Popular Europeu, els socialdemòcrates, i els liberals de Renovar Europa.

  • Demanen al Centre d'Excel·lència per a la Lluita contra les Amenaces Híbrides que faci un "estudi del cas".
  • També que el fil de la investigació sigui el "finançament massiu de Rússia a partits polítics i polítics i expolítics" a "països democràtics" per "guanyar influència en processos interns".

Previsions: El Comitè ha aprovat el document per 27 vots a favor, un en contra i una abstenció.

  • Ara el ple del Parlament Europeu haurà de votar el text per determinar si comença una investigació ferma sobre el cas o no.