Món Global
Ciutadans celebrant la victòria d'Erdogan
Foto: Ciutadans celebrant la victòria d'Erdogan | Europa Press
Món

Victòria inèdita d'Erdogan a les eleccions presidencials turques

Temps de lectura: 2 minuts
Ciutadans celebrant la victòria d'Erdogan
Foto: Ciutadans celebrant la victòria d'Erdogan | Europa Press

Erdogan ha guanyat la segona volta d'unes eleccions presidencials inèdites i tot apunta que podria tornar a governar cinc anys més el país que ja fa dues dècades que dirigeix.

Per què és important? Aquests comicis han estat marcats per una greu crisi econòmica, per l'erosió del país sota el govern d'Erdogan i pels forts terratrèmols que van causar milers de morts al país. A més, hi ha hagut sospites de frau electoral.

D'on venim? Erdogan va guanyar la primera volta de les eleccions, però sense majoria absoluta, per tant, i seguint les normes del sistema electoral del país, es va convocar una segona volta electoral.

  • Erdogan és el líder turc que més temps ha estat al poder, després del fundador de la república turca, Mustafá Kemal Atatürk.

En xifres: Amb un 52,14% dels vots, el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP segons les sigles en turc) d'Erdogan ha obtingut més d'un 53% dels vots.

  • El principal opositor, Kemal Kiliçdaroglu, que liderava una coalició de diferents partits, ha obtingut un 47,86% dels vots.

Què ha dit? Abans de saber els resultats finals, el president turc ha declarat des de dalt d'un autobús a Istanbul. Ha agraït el suport als seus votants, que, després de dues dècades al poder, li han donat novament "la responsabilitat" de dirigir cinc anys més el país. També ha dit que "l'única guanyadora ha estat Turquia".

  • Una vegada confirmada la victòria, el president ha traslladat el mateix missatge a la multitud: "No soc l'únic guanyador, el guanyador és Turquia i la nostra democràcia".

Per altra banda, el líder de l'oposició, Kemal Kilicdaroglu, ha valorat que "han sigut les eleccions més injustes en anys".

  • "Els hi demano que continuïn lluitant per la democràcia", ha dit.
  • "He lluitat pels vostres drets, he lluitat per tal que pugueu viure en prosperitat i continuaré lluitant", ha afegit.
Categoria: Món Global
Etiquetes: Turquia Eleccions