Món Global
Recep Tayyip Erdogan
Foto: Recep Tayyip Erdogan | Europa Press
Eleccions Turquia

Erdogan perd la majoria i Turquia anirà a una segona volta de les eleccions

Temps de lectura: 2 minuts
Recep Tayyip Erdogan
Foto: Recep Tayyip Erdogan | Europa Press

Les eleccions presidencials a Turquia han deixat uns resultats molt fragmentats. L'actual president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha guanyat les eleccions però sense majoria absoluta. 

Per què és important? Més de 64 milions de turcs han estat cridats a les urnes aquest passat diumenge en uns comicis marcats per la greu crisi econòmica, l'erosió del país sota el govern d'Erdogan i després dels forts terratrèmols que van causar milers de morts al país

En detall: Turquia haurà de tornar a votar en segona volta a les eleccions presidencials. Erdogan ha aconseguit guanyar les eleccions d'aquest diumenge però sense aconseguir la majoria absoluta necessària per no haver de tornar a votar. 

  • Amb el 94% escrutat, Erdogan ha obtingut el 49,6% dels vots. 
  • El seu principal rival, Kemal Kiliçdaroglu, ha aconseguit el 44,6% dels sufragis. 
  • Aquests resultats no són oficials i encara s'està pendent dels oficials. Aquesta han estat recollits per l'agència oficialista Anadolu.
  • En tercera posició, se situa el candidat Sinan Ogan, amb el 5,3% dels vots.

Què diuen? El recompte a Turquia ha estat molt tens durant tota la tarda i nit, i amb acusacions de l'oposició a Anadolu de no donar "dades fiables".

  • "La ficció, que ha començat amb un 60%, ara ha caigut per sota del 50%. Els observadors de butlletes i els funcionaris de la Junta Electoral mai han d'abandonar els seus llocs. No dormirem aquesta nit", ha etzibat el mateix Kiliçdaroglu.
  • "Les eleccions del 14 de maig s'han convertit en una gran festa de la democràcia, s'han celebrat amb pau i tranquil·litat i són una expressió de la maduresa democràtica de la nostra Turquia", ha respost Erdogan.
  • "Si bé les eleccions s'han dut a terme en un ambient positiu i democràtic i el recompte de vots continua, voler anunciar els resultats a correcuita significa una usurpació de la voluntat nacional", ha retret l'actual president en una crítica directa a Kiliçdaroglu.  

Context: Turquia, ja abans dels terratrèmols del febrer, feia front a un augment del cost de la vida i una crisi monetària, amb una inflació que s'ha arribat a disparar fins al 85%.

  • El desastre causat pels terratrèmols també ha tingut un impacte en la campanya, amb els votants decidint el candidat que creuen que pot gestionar millor la reconstrucció. 

Previsions: La segona volta se celebrarà el pròxim diumenge 28 de maig de 2023. 

Categoria: Món Global