Món Global
SAG-AFTRA
Foto: SAG-AFTRA | SAG-AFTRA
Drets Laborals

Crisi a Hollywood: Les vagues aturen les gravacions de Stranger Things i altres sèries

Actualitzat: Dijous, 13 de juliol de 2023. 16:00
Temps de lectura: 2 minuts
SAG-AFTRA
Foto: SAG-AFTRA | SAG-AFTRA

Més de 160.000 actors de Hollywood s'han declarat en vaga per reclamar una millora de condicions de feina. És la segona vigent al sector, perquè fa deu setmanes que els guionistes de la gran pantalla fan vaga. La convocatòria s'ha oficialitzat després que empresa i sindicat no arribessin a cap acord en la reunió celebrada ahir dia 12 de juliol.

Per què és important? És la primera vegada en 63 anys que actors i guionistes aturen la feina per reclamar millors condicions laborals. Hollywood ha quedat paralitzat, i per això moltes sèries podrien endarrerir els seus llançaments, altres podrien quedar suspeses i, fins i tot, algunes, cancel·lades.

Què en sabem? La durada dependrà del pacte al qual puguin arribar l'empresa i el SAG-AFTRA, el sindicat que reuneix actors i artistes de ràdio i televisió dels Estats Units.

  • La passada mitjanit era l'última oportunitat per arribar a una entesa entre sindicat i empresa, però no va acabar amb acord, per la qual cosa, finalment, s'ha convocat l'anunciada vaga.

Què volen? Els actors reclamen el salari mínim, remuneració pel cost que suposa gravar-se ells mateixos en els càstings i cobrar una prima si les sèries en què treballen passen a ser de les més vistes a les plataformes de streaming.

  • També reclamen mesures preventives per evitar que la intel·ligència artificial aprofiti els seus rostres i suplanti la seva feina o que revisqui actors morts.

A qui afecta? Des de l'inici de la vaga de guionistes ja han vist aturada la seva producció sèries com Stranger Things, Billions i Marvel's Blade.

  • Centenars de pel·lícules i sèries veuran la seva producció aturada i qui sap si cancel·lades amb el temps.

Qui fa vaga? El moviment i les seves demandes no acullen només actors amateurs, sinó que també han rebut el suport de noms com Meryl Streep, Mark Ruffalo, Jennifer Lawrence i Quinta Brunson, que han signat una carta mostrant el seu suport.

Mentrestant: El gremi ha decidit que quedarà prohibit per als actors en vaga fer publicitat, incloses entrevistes, sessions de fotos, estrenes, material per a xarxes socials sobre projectes, fer promocions, i anar a esdeveniments.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Cinema Vaga