Món Global
Els partidaris dels soldats colpistes sostenen les banderes de Níger
Foto: Els partidaris dels soldats colpistes sostenen les banderes de Níger | EFE
Àfrica

Cop d'estat al Níger, el segon en poc més de dos anys: Què implica?

Temps de lectura: 3 minuts
Els partidaris dels soldats colpistes sostenen les banderes de Níger
Foto: Els partidaris dels soldats colpistes sostenen les banderes de Níger | EFE

Aquest 26 de juliol, al Níger, una junta militar anomenada Consell Nacional per la Salvaguarda de la Pàtria ha derrocat al president, Mohamed Bazoum, en el que ha estat el segon cop d'estat en poc més de dos anys.

Per què és important? La caiguda del president suposa per a Occident la pèrdua d'un aliat, ja que des de la seva arribada al poder es va mostrar predisposat a col·laborar amb els països europeus, especialment amb França.

Què en sabem? Els autors del cop d'estat acusen el president de corrupció i de no fer prou per millorar la seguretat al país i posar fi a la insurgència jihadista.

  • Els colpistes van anunciar en un missatge a la televisió nacional que han suspès les institucions i han decretat també el tancament de fronteres aèries i terrestres. A més, s'ha establert un toc de queda nocturn.
  • Els autors del cop d'estat van fer una crida als integrants de les Forces Armades i la Guàrdia Nacional a sumar-se per anar contra Bazoum.

Situació actual: El president del Níger es troba retingut al Palau Presidencial, separat de la seva família, que està apartada en un altre lloc del recinte. De fet, a través del seu compte de Twitter ha fet una crida a plantar cara al seu intent de derrocament. "Se salvaguardaran tots els assoliments que hem obtingut amb esforç. Tots els nigerins aferrats a la democràcia i la llibertat vetllaran per això".

Reaccions: El Consell Europeu ha condemnat l'intent de cop d'estat i han qualificat els fets d'un "atemptat contra l'estabilitat i la democràcia del Níger".

  • "La UE retira el seu suport a l'actuació de l'agrupació regional i a les feines en curs per poder propiciar un retorn immediat a l'ordre constitucional", diuen en un comunicat.
  • El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, i el secretari general de l'ONU, António Guterres, han demanat l'alliberament del president.
  • El govern francès ha condemnat el cop "contra les autoritats civils i democràtiques" del Níger i el president francès, Emmanuel Macron, ha demanat l'alliberació de Bazoum. 

D'on venim? No és el primer intent de cop d'estat contra el president. L'abril de 2021 el president va assumir el càrrec, però només dos dies abans de la seva investidura va patir un intent de cop d'estat, que es va limitar a un tiroteig a prop del Palau Presidencial a la capital del país.

Context: El Níger és el gran aliat d'Occident en la lluita contra el jihadisme al Sahel. El país africà es va obtenir la seva independència de França el 1960, però la política del territori s'ha vist marcada per les contínues intervencions militars, en el marc de pobresa i conflictes interns.

  • El president del Níger era el darrer cap d'Estat civil que quedava al Sahel, regió a on tots els presidents són militars i tres dels quals estan governats actualment per una junta colpista.
  • Aquest cop militar podria acabar amb l'estratègia dels països d'Occident per combatre als islamistes a mesura que avancen pel continent i podria atorgar a Rússia un avantatge estratègic per ampliar la seva influència a la regió.
Categoria: Món Global