Món Global
Manifestants concentrats davant l'ambaixada francesa al Níger, aquest diumenge a Niamey
Foto: Manifestants concentrats davant l'ambaixada francesa al Níger, aquest diumenge a Niamey | EFE / Issa Ousseini
Cop d'estat

Espanya ultima l'evacuació dels seus ciutadans al Níger després del cop d'estat

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestants concentrats davant l'ambaixada francesa al Níger, aquest diumenge a Niamey
Foto: Manifestants concentrats davant l'ambaixada francesa al Níger, aquest diumenge a Niamey | EFE / Issa Ousseini

El govern espanyol ha anunciat que està treballant en l'evacuació dels més de 70 espanyols localitzats al Níger després del cop militar la setmana passada al país.

Per què és important? Aquest cop militar podria acabar amb l'estratègia dels països d'Occident per combatre als islamistes a mesura que avancen pel continent i podria atorgar a Rússia un avantatge estratègic per ampliar la seva influència a la regió.

Què en sabem? El Ministeri d'Exteriors prepara l'evacuació d'aquests ciutadans localitzats al Níger. La decisió ve motivada per l'absència de vols comercials després del tancament de l'espai aeri i la inestabilitat al país africà.

  • Espanya no és l'únic país que ha pres aquesta decisió, França i Itàlia també ho faran. De fet, el Ministeri d'Exteriors francès ha anunciat que l'operació començarà aquest dimarts. Segons Afp, un avió ha sortit des de París cap a Niamey. El nombre de ciutadans francesos que hi ha al país és d'entre 500 i 600 persones.
  • Per la seva banda, les autoritats italianes han anunciat també que posaran "vols especials" per abandonar el Níger, on s'estima que hi ha uns 350 militars italians.
  • La Unió Europea, però, no ha decidit "formalment" evacuar, de moment, al seu personal.

Situació actual: El grup de militars que ha protagonitzat el cop d'estat al Níger han acusat aquest dilluns França de preparar una intervenció militar per desallotjar-los del poder.

  • També els acusen d'haver actuat amb duresa desproporcionada contra els manifestants que diumenge van intentar irrompre el complex de l'ambaixada de França a Niamey.

D'altra banda, l'ONG Reporteros Sin Fronteras (RSF) ha denunciat atacs i amenaces contra periodistes locals i internacionals al Níger després del cop d'estat.

  • L'organització ha advertit que els incidents registrats contra periodistes els darrers dies fan témer un deteriorament de la llibertat de premsa. RSF ha registrat almenys tres atacs contra periodistes entre dijous i diumenge en les marxes a favor de la junta militar colpista.

Context: Aquest 26 de juliol, al Níger, una junta militar anomenada Consell Nacional per la Salvaguarda de la Pàtria ha derrocat al president, Mohamed Bazoum, en el que ha estat el segon cop d'estat en poc més de dos anys.

  • Els autors del cop d'estat acusen el president de corrupció i de no fer prou per millorar la seguretat al país i posar fi a la insurgència jihadista.
  • Els colpistes van anunciar en un missatge a la televisió nacional que han suspès les institucions i han decretat també el tancament de fronteres aèries i terrestres. A més, s'ha establert un toc de queda nocturn.
Categoria: Món Global
Etiquetes: Crisi França