Món Global
Fentanil
Foto: Fentanil | EFE / Mauricio Dueñas Castañeda
Estats Units

Alerta als Estats Units pel consum del fentanil, una droga més mortífera i addictiva

Temps de lectura: 3 minuts
Fentanil
Foto: Fentanil | EFE / Mauricio Dueñas Castañeda

Als Estats Units cada cop hi ha més persones afectades pel fentanil, la droga coneguda com a "droga zombi". El seu consum cada cop ha crescut més i als Estats Units ha augmentat en un 90% la seva mortalitat.

Per què és important? És la droga més mortífera i addictiva que hi ha actualment al mercat i als Estats Units ha reportat ja 70.000 morts anuals.

Què és? Des del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties defineixen el fentanil com un "opioide sintètic que és fins a 50 o 100 cops més fort que la morfina".

  • Als hospitals és un dels medicaments classificats com a estupefaents. Els experts expliquen que s'ha de prescriure amb molta cura, en la dosi més baixa possible. De fet, el seu efecte és ràpid i intens, però desapareix ràpidament, fet que eleva la seva addicció.

Què en sabem? Aquesta droga s'està estenent pels Estats Units amb cada cop més víctimes i hi ha barris on es pot veure gent molt afectada.

  • El creador de contingut italià, Zazza, ha compartit un vídeo a YouTube on es passeja pels carrers del barri de Kensington, a Filadèlfia.
  • Durant trenta minuts, es pot veure com el barri ha quedat totalment devastat per aquesta droga que en els darrers anys s'ha popularitzat i que va néixer a la dècada dels seixanta com una alternativa més potent a la morfina.
  • Els que la consumeixen arriben a perdre el control del seu cos i, com es pot veure en el vídeo, impossibilita la mobilitat durant el temps que dura el seu efecte.

En detall: Després de passejar-se pel barri, el creador de contingut aconsegueix parlar amb un jove que ha quedat afectat per aquesta droga.

  • "Aquesta droga mata a tothom, no tinc família per la seva culpa". El jove assegura que podria deixar la droga, però que encara la consumeix per mantenir contacte amb la seva mare i germà, tots dos morts per culpa d'aquesta substància.
  • "Parlo amb ella cada dia. No estic boig, només escolto a la meva mare. És l'únic moment en què puc veure a la meva família, em sento invencible, com si estigués en un núvol", declara el jove.

Amb xifres: A Catalunya el Departament de Salut assegura que no ha registrat cap cas de persones intoxicades per fentanil. 

  • Quant als inicis de tractament, en els darrers anys, tot i que s’ha vist un lleuger increment dels inicis per fentanil passant de 3 casos el 2017 a 40 casos en el 2021, unes xifres que suposen el 0,30% del total dels inicis de tractament.
  • Segons l’enquesta EDADES 2019-2020, la prevalença de consum de fentanil alguna vegada a la vida entre la població de 15 a 64 anys és del 0,7%.
  • El seu consum tampoc no es detecta gaire a les sales de consum: el 2022: 5 consums; el 2021: 1 consum; el 2020: cap consum; el 2019: 4 consums i el 2018: 33 consums.

Visió global: Els Estats Units i el Canadà són els grans consumidors d'aquesta droga que es produeix majoritàriament a Mèxic. A Espanya han fet decomisos de fentanil, el 2018 van fer-se amb una partida de 291 grams que provenia del Marroc.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Estats Units Droga