Món Global
Una manifestant protesta contra l'abocament d'aigues nuclears de Fukushima a l'oceà
Foto: Una manifestant protesta contra l'abocament d'aigues nuclears de Fukushima a l'oceà | EFE
Contaminació

El Japó aboca al mar aigua nuclear de Fukushima malgrat l'oposició ambientalista

Temps de lectura: 2 minuts
Una manifestant protesta contra l'abocament d'aigues nuclears de Fukushima a l'oceà
Foto: Una manifestant protesta contra l'abocament d'aigues nuclears de Fukushima a l'oceà | EFE

El Japó ha iniciat l'abocament a l'Oceà Pacífic de l'aigua de la central nuclear de Fukushima, escenari del desastre nuclear provocat pel terratrèmol i posterior tsunami de l'any 2011.

Per què és important? Tota l'aigua contaminada va ser tractada per eliminar-ne la majoria de substàncies tòxiques, i s'ha mantingut emmagatzemada en tancs. Tanmateix, aquests han arribat a la seva capacitat màxima i les autoritats nipones han decidit llançar els residus al mar, cosa que ha provocat una onada d'indignació.

El més nou: L'abocament ha començat aquest dijous 24 d'agost a les 13 (hora local) per part de la companyia Tokyio Electric Power Company (TEPCO). L'abocament s'ha desenvolupat sense incidències, ja que les bombes de transferència d'aigua no han registrat anomalies.

La polèmica: El pla del govern compta amb l'aprovació de l'autoritat nuclear japonesa i de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA). Tanmateix, hi ha una forta oposició, liderada pels pescadors locals, per activistes pel medi ambient i per països veïns com la Xina o Corea, amb multitud de protestes contra l'abocament.

  • El tractament al qual s'han sotmès les aigües elimina 62 tipus de substàncies radioactives, menys el triti i el carboni-14. El coneixement existent sobre el tema permet saber que aquest element és menys contaminant que altres materials com el cesi o l'estronci.

Què diuen? 

  • L'OIEA defensa l'abocament i tracta de generar la "confiança necessària" en haver desplegat els seus experts sobre el terreny perquè siguin "els ulls de la comunitat internacional". També assegura que els nivells de triti d'aquestes aigües estan "molt per sota" dels límits que es poden considerar perillosos.
  • La federació nacional de cooperatives pesqueres critiquen el pla, ja que lamenten que els pescadors de Fukushima no podran treure's mai de sobre l'estigma radioactiu que envolta les seves captures. L'organització ecologista Greenpeace considera insuficients les garanties de seguretat previstes per les autoritats.

A partir d'ara: Aquesta primera descàrrega durarà 17 dies, però el procés de desmantellament de la central nuclear seguirà generant aigua contaminada, així que es preveu que l'abocament es prolongarà durant uns 30 anys.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Àsia Medi ambient