Món Global
Cartell en una manifestació contra el president rus, Vladímir Putin
Foto: Cartell en una manifestació contra el president rus, Vladímir Putin | EFE
Guerra a Ucraïna

Rússia "no té capacitat" per provocar un conflicte nuclear, segons l'OTAN

Temps de lectura: 2 minuts
Cartell en una manifestació contra el president rus, Vladímir Putin
Foto: Cartell en una manifestació contra el president rus, Vladímir Putin | EFE

L'OTAN ha afirmat que Rússia "no té la capacitat" ni la intenció de convertir la guerra d'Ucraïna en un conflicte nuclear.

Per què és important? Aquesta és la por més gran entorn del conflicte entre Rússia i Ucraïna; que la tensió provoqui una escalada armamentística que derivi en l'ús d'armes nuclears, la qual cosa suposaria sobrepassar una importantíssima línia vermella.

Què diu l'OTAN? El sotssecretari general adjunt de l'OTAN, Mircea Geoana, ha explicat a l'emissora Romania Actualitati les conclusions a les quals ha arribat l'Aliança Atlàntica després d'observar el Kremlin:

  • Rússia "no té ni la capacitat ni la intenció" d'escalar la guerra a Ucraïna a una guerra amb l'OTAN, ja que existeix una "gran asimetria de poder".
  • "Seria quelcom il·lògic, perquè l'asimetria de poder entre la Federació Russa, debilitada per aquest conflicte i amb capacitats militars molt menys eficients del que ells mateixos pensaven, en comparació amb l'OTAN, que és molt més fort, molt més moderna i molt més potent, no té sentit", ha reblat el també exministre d'Exteriors romanès.
  • "La nostra lectura és que el Kremlin bàsicament està tractant d'intimidar a l'opinió pública occidental, molts d'ells amb una tradició pacifista, molts de nosaltres preocupats, naturalment".

A la pràctica: D'aquesta forma, Putin només està utilitzant la retòrica per intimidar Occident, segons l'Aliança Atlàntica.

Context: El president rus, Vladímir Putin, ha decidit recentment suspendre la seva participació en l'últim tractat de desarmament nuclear que havia firmat amb els Estats Units. Es tracta del programa New START, sota el qual ambdues potències es comprometien a no desenvolupar ni provar armes nuclears.

Què diu Putin? El president rus ha insinuat amb la possibilitat de provocar una guerra nuclear en diverses ocasions.

  • "Rússia necessita estar preparada per testar armes nuclears si els Estats Units ho fa primer", va dir Putin quan va anunciar la suspensió del tractat antinuclear.

Què esperar? L'OTAN preveu que Rússia continuarà intentant intimidar els països de l'Aliança Atlàntica per soscavar la seva unitat i la seva voluntat de donar suport als ucraïnesos.

Categoria: Món Global