Món Global
França

França prohibeix les túniques femenines islàmiques a les escoles

Temps de lectura: 2 minuts

El ministre d'Educiació francès, Gabriel Attal, ha anunciat que es prohibirà l'ús de l'abaia, la túnica ampla que porten algunes dones musulmanes, a les escoles.

Per què és important? El govern francès considera que aquestes túniques amples són un vestit d'identificació religiós. La decisió vol defensar el laïcisme que França estableix a les escoles des del segle XIX.

Què han dit? "Quan entres a classe no hauries de poder identificar la religió dels alumnes només mirant-los", va dir diumenge el ministre d'Educació, Gabriel Attal, en una entrevista a TF1.

  • El portaveu del govern francès, Oliver Véran, ha remarcat que l'abaia és "evidentment un vestit religiós" i, per tant, no té espai en llocs laic.

Tot i això, El Consell Francès del Culte Musulmà (CFCM) considera que no és una peça inherentment religiosa. 

  • Tot i que el CFCM va dir  al juny que l'abaia "no és un signe religiós musulmà", Attal ho considera necessari per reafirmar-se en el laïcisme.

D'on venim? La llei de 2004 no permet els vestits o signes amb què els alumnes "manifesten de forma ostensible una pertinença religiosa". De fet, el mateix any es van prohibir dur a les escoles vels i altres signes religiosos.

Context: Aquest anunci del govern francès es produeix pocs dies després de la publicació, als mitjans, de les conclusions d'una nota dels serveis estatals on es revela una explosió del que descriuen com a "atacs al "laïcisme" a les escoles.

  • Es van realitzar 4.710 informes sobre aquesta qüestió durant el curs escolar 2022-2023, davant els 2.167 que es van fer al curs 2021-2022.

Previsions: Encara no s'ha donat una data exacta, però el ministre d'Educació ha confirmat que volen parlar d'aquesta qüestió amb els responsables educatius abans de l'inici del curs escolar, el 4 de setembre.

Categoria: Món Global
Etiquetes: França Religió