Món Global
Un bomber treballant en l'incendi que crema a Grècia
Foto: Un bomber treballant en l'incendi que crema a Grècia | EFE
Incendis

Grècia viu l'incendi més gran registrat mai a la Unió Europea

Temps de lectura: 2 minuts
Un bomber treballant en l'incendi que crema a Grècia
Foto: Un bomber treballant en l'incendi que crema a Grècia | EFE

L'incendi forestal que afecta la regió grega d'Evros s'ha convertit en el foc actiu més gran mai registrat a la Unió Europea.

Per què és important? El foc ha cremat gairebé 90.000 hectàrees. També és l'incendi més mortífer d'Europa aquest estiu i entre la vintena de víctimes hi ha un grup de 18 migrants, procedents de Turquia, que s'amagaven als boscos que han quedat calcinats per les flames.

Què en sabem? Més d'una desena d'avions, helicòpters i centenars de bombers lluiten encara contra l'incendi de Grècia. Tot i els esforços, el foc continua expandint-se sense control en el seu onzè dia.

  • El foc es va originar als voltants de la ciutat d'Alexandrúpolis i es va propagar ràpidament a causa del fort vent i la calor.
  • S'ha cremat gairebé un terç del parc nacional de Dadia, "una de les àrees protegides més importants de Grècia i també d'Europa", segons Panagiota Maragou, la responsable de conservació de la divisió grega del Fons Mundial per a la Naturalesa.

En detall: Els bombers grecs van localitzar al bosc de Dadia els cossos cremats de 18 persones, probablement migrants. També es va trobar un altre cos, que es creu que podria pertànyer a un altre migrant, així com el d'un ramader que va morir quan volia rescatar els seus animals.

Amb xifres: L'incendi ha destruït ja més de 810 quilòmetres quadrats, equivalent a l'extensió de Nova York o a la suma dels municipis de Madrid, Barcelona i València.

  • Segons el balanç provisional, ha cremat gairebé 90.000 hectàrees.

D'on venim? Aquest estiu Grècia ha viscut nombrosos incendis i el govern atribueix les causes al canvi climàtic.

  • En total, des de començament del 2023, a Grècia ja han cremat unes 150.000 hectàrees, més de l'1,1% de la superfície total del país, el segon pitjor any des del 2007 pel que fa a territori calcinat.
  • Els serveis d'emergència lluiten contra els focs amb uns recursos molt limitats. Els bombers avisen que més enllà de la crisi climàtica, les temperatures extremes, vents i sequeres, també hi ha una crisi econòmica.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Incendis Europa