Món Global
La ministra d'Assumptes de la UE de Suècia, Jessika Roswall.
Foto: La ministra d'Assumptes de la UE de Suècia, Jessika Roswall. | Getty Images
Llengua

Suècia podria impedir que el català es converteixi en llengua oficial a la UE

Temps de lectura: 2 minuts
La ministra d'Assumptes de la UE de Suècia, Jessika Roswall.
Foto: La ministra d'Assumptes de la UE de Suècia, Jessika Roswall. | Getty Images

Suècia s'ha mostrat dubtosa sobre l'acceptació que el català, l'euskera i el gallec siguin llengües oficials de la Unió Europea. La qüestió es votarà el pròxim dimarts 19 de setembre i cal unanimitat per poder canviar el règim lingüístic de la UE.

Per què és important? El vot de Suècia, de moment l'únic país que ha expressat obertament dubtes sobre la mesura, serà determinant per establir si hi ha o no canvi en el reglament lingüístic de l'organització.

Context: Espanya va presentar la proposta el dia 17 d'agost, una mesura que es va pactar en el marc de les negociacions entre PSOE i Junts per Catalunya per la constitució de la mesa del Congrés dels Diputats.

  • La petició es va portar al Consell d'Assumptes Generals i es votarà el pròxim 19 de setembre.
  • Cal recordar que Espanya ostenta la presidència del Consell de la Unió Europea fins al mes de gener.
  • Entre els fets que analitzaran els països i debatran a la sessió de dimarts hi ha el cost econòmic de sumar serveis de traducció i interpretació per a més llengües. 

Què ha dit? La ministra d'Assumptes Europeus del Govern de Suècia, Jessika Roswall, ha expressat en un comunicat que "creiem que és necessari analitzar més a fons quines són les conseqüències jurídiques i financeres de la proposta. Hi ha moltes llengües minoritàries que no són llengües oficials a la UE".

Previsions: Es preveu que el ministre d'Assumptes Exteriors en funcions, José Manuel Albares, sigui qui assisteixi dimarts a la seu europea per participar en el debat. Un gest que estén la mà als independentistes de Junts, ja que normalment és Pascual Navarro, secretari d'Estat per a la Unió Europea, qui representa el país en aquests debats.