Tecnologia i Ciència
Fotografia d'arxiu del logotip de Google, a Mountain View, Califòrnia
Foto: Fotografia d'arxiu del logotip de Google, a Mountain View, Califòrnia | EFE/John G. Mabanglo
Llengua

Google ja respon en català i la llengua deixa d'estar perjudicat al cercador

Temps de lectura: 2 minuts
Fotografia d'arxiu del logotip de Google, a Mountain View, Califòrnia
Foto: Fotografia d'arxiu del logotip de Google, a Mountain View, Califòrnia | EFE/John G. Mabanglo

Google ha actualitzat el seu algoritme i ara, respon en català si aquest és l'idioma de preferència de l'usuari que cerca. S'ha més que duplicat la presència de la llengua catalana en els primers resultats.

Per què és important? Els primers resultats en català han passat de ser només un 24% a ser un 57% actualment. Això ha estat possible gràcies a la tasca de l'Aliança per garantir la presència digital del català.

D'on venim? Van ser nombroses les crítiques i peticions de canvi que s'havien fet a Google per part d'usuaris que denunciaven que tot i buscar en català, la plataforma els responia sempre en castellà.

  • Google va manifestar la intenció de solucionar el problema i per fer-ho fa mesos que treballa amb l'Aliaça, impulsada pel Govern i formada per deu entitats de la societat civil.

Com? Un grup d'investigació de l'Aliança va publicar al juny un informe que va permetre objectivar i quantificar el problema i obrir un diàleg tècnic amb els departaments d’enginyeria de Google i Microsoft per a resoldre un mal funcionament que afectava més llengües i cultures del món.

Què han dit? “Google ha començat a aplicar canvis als seus algoritmes i avui es pot confirmar que la visibilitat del contingut web en català ha millorat de manera substancial”, destaca l’Aliança.

  • Gogole, per la seva banda ha emès un comunicat en què hi diu: “A molts països i regions del món, la gent sol parlar i cercar en més d'un idioma. Per servir-los millor, Google utilitza diverses maneres de determinar automàticament quin és el millor idioma o idiomes en què mostrar els resultats de la cerca”.

També el govern de la Generalitat i diverses autoritats polítiques i socials han reconegut la tasca de l'Aliança i han celebrat els avanços aconseguits.

  • Un exemple és el tuit del conseller Roger Torrent que ha felicitat l'equip implicat i ha afegit que "continuem treballant per garantir a l'1''% la visibilitat del català a l'ecosistema digital".

Etiquetes: Google Llengua