Societat
Les catalanoparlants han tirat endavant una campanya a Twitter sota el nom
Foto: Les catalanoparlants han tirat endavant una campanya a Twitter sota el nom | Pexels
Català

Discriminació del català a Google: els catalanoparlants es queixen a les xarxes

Les catalanoparlants han tirat endavant una campanya a Twitter sota el nom
Foto: Les catalanoparlants han tirat endavant una campanya a Twitter sota el nom | Pexels

Els usuaris de Twitter estan denunciant a través de les xarxes socials la discriminació que rep el català per part de Google.

Què en sabem? Les catalanoparlants han tirat endavant una campanya a Twitter sota el nom "Estimat Google".

  • En aquesta campanya hi participen milers d'usuaris, entre els quals figures com Carles Puigdemont, Violant Cervera, Xavi Coral o Jordi Turull, entre d'altres.
  • Denuncien que Google els presenta en primera instància les seves cerques en castellà per davant dels resultats en català.

Què diuen? Els internautes estan compartint el mateix missatge a Twitter per demanar explicacions a la companyia.

  • “Estimat Google. La meva llengua mare és el català. Estic decebut de veure que recentment en les meves cerques apareixen sovint articles en castellà per sobre dels escrits en català. Us ho podeu mirar? Moltes gràcies”, diuen.

A la pràctica: Amb tots aquests missatges, Google ha acabat responent a un dels usuaris.

  • "Com s'ha dit abans, encara estem buscant com millorar les coses, inclòs ajudar els editors a entendre més sobre fer ús de la nostra orientació en termes de contingut multilingüe, el que ens ajuda a mostrar contingut", ha dit la companyia.

Visió global: No és el primer cop que arriben queixes sobre la marginació del català a les webs de recerca.

  • Fa temps que els catalanoparlants es queixen que Google, Yahoo, DuckDuckGo i Bing, entre d'altres, donen preferència a les versions en castellà de les pàgines.
  • De fet, Google ja va respondre en una altra ocasió a les reclamacions dels usuaris.
  • Llavors, Google va reconèixer el problema i va demanar als usuaris que enviessin exemples on es trobessin amb aquests "problemes".

D'altra banda: El web Goitaquefanara ha creat una extensió per Google Chrome i Firefox per poder descobrir quines pel·lícules i sèries de Prime Video i Netflix tenen àudio o subtítols en català.

  • Aquesta extensió permet afegir l'opció, "Tot en català", que et redirigeix a la pàgina web Goitaquefanara per veure les pel·lícules i sèries en llengua catalana.

Categoria: Societat